Винарово събира родолюбци за „Бащино огнище с корени вековни“

  • 31 август 2019, 11:31
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium vinarovo fest

Следобеда на 31 август  село Винарово, община Ново село, започва осмото издание на своя уникален  фолклорен  фестивал „Бащино огнище с корени вековни“, съобщи кметът Гинко Петров. Това събитие иска да покаже, популяризира и съхрани за поколенията песните и танците на Винарово, на района и на селища от Румъния и Сърбия.

По традиция фестивалът се организира в етнографския комплекс „Средната чешма“ – място с вековни дървета,  събирало местните хора от десетилетия. На него някога  е извисявал глас станалият именит години по-късно народен певец Кайчо Каменов. Тази година откритата  сцена е осветена и надпяванията и надиграванията ще продължат до късно вечерта. Някои от певците  изпълняват популярни песни на  Кайчо Каменов, с което съхраняват спомена за големия народен глас.

Фестивала откриват домакините, които ще се представят с трите си танцови състава и певческата група. Представят и  местни обичаи, практикувани до днес на големи християнски празници и важни събития от живота на местното население. Свои песни и танци ще покажат 300 самодейци от селата на общината Неговановци и Флорентин, на Кутово, Иново, Брегово, Арчар – общо 16 състава. Жените от селото са подготвили кулинарна изложба, за да покажат  ястията на старата винарска кухня. Майсторката на народни носии Албена Генова  подрежда изложба от народни облекла и аксесоари, които сама е изработила.