Вино, гозби и музика за царя на виното в Илинденци

  • 22 януари 2018, 16:02
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
%d0%91%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b5

Празникът на боговете на виното в село Илинденци ще зарадва местните хора и гостите не само с много и хубаво вино, но и с качествени гозби. Хапването ще бъде подредено от бабите, жените и момите в красива кулинарна изложба на площада в селището.

Събитието ще е на 3-ти февруари в 13 часа.

Три часа по-рано боговете Сабазий, Загрей, Дионисий, Бакхус, свети Трифон и Ярило, божества на фригийците, траките, гърците, римляните, християните и славяните - народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя, ще зарежат лозята в местността Масовец.

Веселбата обаче ще се пренесе на селския мегдан с дегустация на най-добрите бели и червени вина. Ще бъдат наградени най-добрите производители на божествената напитка. Ще се открият две изложби – кулинарната и фотографска, в която посетителите ще видят знакови моменти от историята на този уникален празник.

Кулминацията на празника е коронясването на цар на виното. За танците и настроението на жители и гости на Илинденци ще се погрижат от сцената Фолклорна формация „Огражденска четворка”, Фолклорен ансамбъл „Бисер”, Оркестър „Русалка” и Фолклорен ансамбъл „Малешевци”. Всички ще се хванат на кръшни народни хора.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!