Виртуална изложба разказва за полета на Георги Иванов

  • 16 март 2019, 12:02
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium izlojba na otkrito

Две изложби  в Ловеч разказват за полета на първия българин в Космоса Георги Иванов. Те са открити по повод отбелязването на 40-годишнината от полета на генерал-лейтенант Георги Иванов и са част от специалната програма, чиято кулминация ще е на 10 и 11 април т.г.

Виртуална изложба върху електронния екран на фасадата на община Ловеч показва как полетът на Георги Иванов е отразен в тогавашните медии. Слайдовете, които са придружени с музика, са дело на Държавен архив – Ловеч и Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев“ – Ловеч. В типичния за социализма стил партийните издания разказват за  полета на „Съюз 33“ с космонавти Николай Рукавишников и Георги Иванов на 12 април 1979 г.

В централното градско пространство, до сградата на община Ловеч, е експонирана друга изложба „40 години от полета на първия българин в Космоса”. Тя проследява пътя към опознаване и разгадаване на космическото пространство, както и българското участие в тях. Акцентира се върху жизнения и професионален път на ловчалията генерал-лейтенант Георги Иванов – първия български космонавт. Отделните табла информират за прекараните детски години в кв. „Вароша”, преминават през военната му служба, за да се стигне до подготовката, полета на „Съюз-33” и драматичното спускане на спасителната капсула.

Изложбата продължава с разказ за полета на бригаден генерал Александър Александров, за изследванията на ловчалията академик Димитър Мишев, за участието на българските учени в международната програма „Интеркосмос” и за множеството български изобретения, намерили приложение в международните станции „Мир” и нейния наследник – Международната космическа станция.

Изложбата на открито е дело на Регионалния исторически музей в Ловеч. Тя може да се види  до края на април 2019 г.