"Виваком" обяви как технологиите ще ни променят до 10 г.

  • 29 май 2019, 13:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%92%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bc5

"Виваком" отчете как телекомът се е променил през последните 10 години, през които оперира под бранда "Виваком" и начерта бъдещето как в следващите 10 години технологиите ще променят бита ни. На специална бизнес закуска изпълнителният директор на компанията Атанас Добрев и финансовият директор Асен Великов отчетоха инвестициите и финансовите резултати, както и въвеждането на различни нови  технологии и услуги.

"През последните 10 години основните ни теми бяха осигуряване на свързаност и увеличаване на скорости и капацитети. Така за това време компанията инвестира почти 2 млрд. лева в мрежата си. Сега с 4G мрежата предлагаме вече много по-добър мобилен глас", каза Атанас Добрев. Той даде нагледен пример колко бързо се променят технологиите. "Преди 10 години беше хитово да се използват апарати под марката "Блекбъри", сега децата ни даже не са я чували. Преди 10 години основният бранд на българския пазар беше "Нокиа", сега марката е под 10% от пазара ни. Сега сме на прага на навлизането на изкуствения интелект и в телефоните ни. Правим вече умни градове, умен дом, умни бизнес услуги. От 2013 г. "Виваком" е №1 по приходи от трите телекома", отчете още изпълнителният директор на телекома. Той обясни как през 2010 г. са пуснали сателитна телевизия, през 2011 г. - цифрова телевизия, през 2013 г. - интерактивна телевизия, през 2013 г. са отличени като телеком с най-големи приходи за годината. От 2014 г. са се фокусирали в дигитализация на образованието с различни инициативи за деца, учители и родители. През 2015 г. са пуснали първата мобилна телевизия, през 2016 г. - последни са пуснали 4G у нас, но за 4 месеца са осигурили най-доброто й покритие в страната. През последните години налагат интерактивната телевизия като най-модерна услуга в този сегмент, сменят медните кабели с оптични.

"Клиентите ни в половината страна имат достъп до високоскоростни услуги. Предлагаме най-бързата мрежа с най-голямо покритие. В 615 града сме изградили 4,5G мрежа, над 1 млн. домакинства имат оптика за по-бърз и стабилен интернет", каза Асен Великов.

Атанас Добрев допълни, че вече предлагат и иновации в много различни сфери. Така общините могат да се възползват от услугата умен паркинг, която ще улеснява гражданите в реално време през телефона си да виждат къде в града има свободни места за паркиране. За целта на паркоместата се монтират датчици, които подават информация в реално време. На същия принцип може да се въведат и датчици на кофите за смет и общините да могат да следят в реално време колко са пълни контейнерите и кога сметосъбиращите фирми минават реално да извозват отпадъците. Все по-разпространено е и видеонаблюдението, което се въвежда в общините - то гарантира цялостно решение от различни камери за намаляване на престъпността, повече сигурност за гражданите и "очи", които следят на нарушители в бус лентите например. 

Телекомът е изградил Wi-Fi мрежи в над 100 училища и е оборудвал 200 дигитални класни стаи. Целта е децата да бъдат обучавани по модерен начин и предметите да им бъдат интересни.

Асен Великов отчете 235 млн. лева приходи в компанията за първото тримесечие на 2019 г., което е ръст с 5,5%. 

Атанас Добрев повдигна леко завесата над новите услуги, над които работи компанията и които скоро ще са достъпни за хората. Повече и по-добри отлайн услуги без да се налага клиентът да стъпва в магазина, е една от тях. "Може би след време магазините ще поемат по пътя на магазините за видеокасети и хартиени снимки", начерта част от бъдещето изпълнителният директор на "Виваком". Той заяви, че в следващите 10 години ще се инвестира в 5G мрежата, в интернет на нещата (да управляваме от телефона си дистанционно - отопление, осветление, кофи за смет и др. в дома или офиса), в облачните структури. По думите му ще имаме все повече телеком в ежедневието си - телемедицина, умни системи ще съветват лекарите при дадени симптоми и здравни показатели какви изследвания да се предпишат на пациент, ще управляваме камерите в домовете си през смартфоните си. Всичко това ще промени начина ни на работа, на пазаруване, на шофиране, на образование. 

Стартирането на 5G у нас в момента буксува заради нуждата от промяна на правила и освобождаването на честоти от военните. Добрев обясни, че работят съвмество с КРС и транспортното министерство по отстраняване на пречките. Заради заети лицензи в момента телекомите не могат да инвестират в създаване на такава мрежа. "При лицензи на разумна цена, телекомите могат да инвестират 800 млн. лева в такава мрежа в следващите 3 години", каза още Добрев.

"В момента компанията не води разговори с потенциални инвеститори". Така Атанас Добрев отговори на въпрос дали "Виваком" се продава.

Снимки: Красимир Свраков/Kmeta.bg