Владимир Джамбазов: Най-важното е да задържим младите хора

  • 02 декември 2014, 10:16
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 547d90103ecd2

Кметът на община Долна баня - Владимир Джамбазов, спечели конкурса „Кмет на месеца" за ноевмри на тема „Подготовка за предизвикателствата на зимата". Той събра най-много гласове сред номинираните си колеги на общините под 20 000 население. За свършеното и предстоящото в община Долна баня, Kmeta.bg разговаря с градоначалника победител.

- Господин Джамбазов, честито, вие сте победител в "Кмет на месеца", как оценявате признанието?
- Това признание е не само за мен, а и за целия екип, с който работим. А това, че Долна аня е победите, означава, че вървим в правилната посока.
- А на недоволните какво бихте казали?
- То винаги има недоволни, даже и в семейство с четирима души.
- Кой мандат управлявате община Долна баня?
- Втори. Мисля, че само една община в Търговище бяха преди мен, защото аз получих одобрение със 74 - 76% избирателна активност.
- Какво успяхте да свършите тази година?
- Гордеем се с всички проекти, защото са жизнено важни, защото в малките общини имаме малко средства. Сега започваме проект за цялостно обновяване на стадион. Трябва да го приключим до май 2015 г. Финансирането - 5,8 млн. лв. е по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Ще има 2 футболни игрища, тенис кортове, 30-годишен басейн, който ще го възстановим и верятно за първи път в България ще имаме уреди за фитнес на открито за инвалиди. Също така стадионът ще има и лекоатлетическа писта с тартаново покритие.
- За какво съжалявате, че не успяхте да направите в общината?
- За Водния цикъл. Трябваше да го изградим, но за жалост през 2013 г. всичко приключи, защото беше спрян от правителството. Имахме дори писмо за одобрение и до седмица трябваше да подпишен, по кабинетът Борисов подаде оставка и после всичко приключи. Сега с отварянето на ОП "Околна среда" се надяваме да изградим Водния цикъл, като се надяваме, че ще бъдем допуснати в общините от 2 до 10 000 население.
- Господин Джамбазов, в Долна баня имате минерална вода, възползва ли се общината от тази природна даденост?
- О, да. Преди 2 години правителството ни дадя минералната вода на концесия за 25 години и с тази природна даденост привличаме инвеститори. И сега в момента, докато говоря с вас, пред мен стои инвестиционно намерение.
- На кого?
Една фирма има купени имоти в Долна баня и иска да построи балнеологичен туристически комплекс.
- Колко извора имате в общината?
- Два, като водата на термалният е 63 - 67 градуса, а другият извор е трапезна вода. За него има изградено предприятие за бутилиране, а сега се завършва и второ.
- Какви инвестиции сте привлекли в общината, за тази година, като се изключат средствата от оперативните програми?
- Инвестициите ни са около 4,5 млн. лв. и сме отворили 25 - 30 работни места.
- Каква е безработицата в община Долна баня?
- Висока е, около 42%. Сега се надявам до Нова година да открием Център за настаняване на деца и ще се осигурят нови работни места. Вижте, най-важното за нас е да задържим младите хора в Долна баня.
- Как ще го направите и с какво?
- Сега имаме идея да отворим и дом за настаняване на възрастни хора и ще се отворят още 25 - 30 работни места.
- Има ли кино в Долна баня?
- Да има, но то е купено и не се зная какво ще се случи с него. Иначе общината работим много добре с читалището и по веднъж седмично каним театри да ни гостуват. сега на 31 декември организираме в 23 часа да започне тържеството и целия град празнува на центъра, до към 2 - 3 часа.