Владо Николов: Българските волейболисти са в топ 10 в света

  • 11 септември 2018, 15:44
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Wlado

След броени дни - на 15 септември, ще се проведе доброволната кампания на bTV "Да изчистим България заедно". Хиляди българи от цялата страна ще запретнат ръкави, за да се включат в инициативата. Един от тях е волейболната легенда Владо Николов, който е един от посланиците на кампанията. Как да запазим страната ни в приветлив и подреден вид и след тази акция? Имат ли българите грижа към околната среда и полагат ли усилие да я пазят и облагородяват? Каква е прогнозата му за Световното първенство по волейбол? Колко деца тренират във волейболно училище "Владо Николов" в София, Русе и Велико Търново? Ражда ли България волейболни звезди? Отговорите на тези и още въпроси научихме от президента на волейболния отбор на "Левски" и бивш капитан на националния отбор.

- Г-н Николов, какво ви мотивира да станете посланик на доброволната инициатива "Да изчистим България заедно"?

- На първо място ме мотивира това, че живея в България и живеейки тук неизменно се сблъсквам с част от проблемите, които ни заобикалят. Няма как да игнорирам проблема със замърсяването. Лично мен ме дразнят хора, които цапат, а в същото време негодуват, че не е почистено. Ако искаме да живеем на чисто и спретнато място първото, което трябва да направим е да намалим цапането. Друго, от което се възмущавам е това, че много хора пазят чисто и подредено в собствените си домове, а когато излязат навън се отнасят съвсем безхаберно към заобикалящата ги среда. 

- Ще се включите ли в чистенето?

- Ще се включа не само аз, но и цялото ми семейство. Също така целият волейболен отбор на "Левски" ще участва в инициативата.

- Как да запазим страната ни в приветлив и подреден вид и след тази акция?

- Ясно е, че за един ден няма как да оправим всичко. Тук става въпрос за възпитание. Смятам, че ще има полза да говорим и най-вече да даваме пример на собствените си деца. Защото давайки личен пример подготвяме едно по-добро бъдеще за цялата ни страна.

- Смятате ли, че българите имат грижа към околната среда и полагат ли усилие да я пазят и облагородяват?

- Както във всяка държава, на всяко място има такива, които полагат повече усилия и такива, които полагат по-малко. Според мен може да се направи повече неща от тези, които се правят в момента.

- Каква е прогнозата ви за Световното първенство по волейбол, което вече стартира у нас? На кое място виждате нашите момчета и към какво се стремим?

- Горещо се надявам, че момчетата ще играят един добър волейбол и ще покажат на какво са способни. От там нататък до къде можем да стигнем – не знам. Ще имам доста по-ясна представа кое е реално и кое не след мача, който ще изиграем с отбора на Иран.

- Кой е вашият фаворит и кои държави виждате на финал?

- Отборите, които играят много добър волейбол са тези на Полша, Русия, Франция, Италия и Бразилия. Предполагам, че финалната четворка ще бъде съставена от четири от тези пет отбора. Евентуално и САЩ.

- Колко деца тренират във волейболно училище "Владо Николов" в София, Русе и Велико Търново?

- Постоянно има записвания, има и отписвания. Цифрата се мени непрекъснато. Но поддържаме постоянна бройка от над 400 човека в трите града. 250 в София, 70-80 в Русе и малко по-малко във Велико Търново.

- Какъв е интересът към волейбола у нас?

- Има доста голям интерес. Това, което наблюдавам е, че все повече деца искат да спортуват, да се движат, да играят. 

- Ражда ли България волейболни звезди?

- България не ражда звезди, България ражда таланти. Преди един състезател да стане звезда преминава през изключително дълъг път. Само с много усилия и работа един талант може да стане успешен състезател или звезда.

- Какви качества трябва да притежава един волейболист, за да стане успешен състезател?

- Качествата, които трябва да притежава, за да има успех в спорта не са по-различни отколкото тези, които трябват, за да има успех в живота. Освен количество талант, което е необходимо - всичко останало е сериозна работа. Няма сфера в живота, където нещата да са по-различни.

- Какви са условията за практикуването на волейбола у нас? 

- На различните места условията са различни. Аз и моите партньори работим постоянно за подобряването им, опитваме се да създаваме най-добри предпоставки, за да ни се получават нещата. И в София, Русе и Търново има интерес. Опитваме се да осигурим най-доброто, което можем на местна почва.  Съвсем скоро - когато е готова нашата зала условията в София ще бъдат на едно изключително високо европейско ниво.

- Къде се нарежда България в световната волейболна сцена?

- България е между първите 10 в света. Това е една реална оценка. Все пак топ 10 е доста по-добро място от всички останали места, които заемат другите български колективни спортове.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!