Влагат 2,5 млн. лв. от ЕС за три подпори в Смолян, Рудозем и Златоград

  • 23 декември 2016, 12:12
  • Default profile Автор Анита Чолакова
Medium podpora

[caption id="attachment_98505" align="aligncenter" width="893"]podpora2 Проектът е изцяло инфраструктурен и предвижда инвестиции в защитна инфраструктура в доказано уязвими точки или зони с висок потенциален риск от наводнения[/caption]

Над 2,5 млн. лева от Европейския съюз ще бъдат вложени в изграждането на три подпорни стени в Смолянска област, чието предназначение е да предпазват от наводнения. Мястото им е определено. Едната ще бъде до Римския мост в Смолян. Там по време на водното бедствие през февруари месец 2015 г. река Черна бе излязла от коритото си и нанесе сериозни щети по пътната инфраструктура. През там минава обходният път на Смолян, а по трасето е изнесено движението на тежки товари.

Втората стена ще е в Златоград. Там е предвидено надграждане на стоманобетонната защитна стена в кв. „Изгрев“ по левия бряг на река Върбица. Третата е нова стоманобетонна защитна стена по левия бряг на река Чепинска в гр. Рудозем – жилищен район по ул. „Кап. Петко Войвода“, бл. 33.

„Започва изпълнение на стратегически проект по програмата за трансгранично сътрудничество България-Гърция 2014-2020, свързан със защитата от наводнения. От вчера е публикувана обявата за кандидатстване и срокът да се направи това е до 31 януари“, съобщи областният управител Недялко Славов.

През октомври месец мониторинговият комитет взе решение за този проект, по който партньори ще бъдат 4-мата областни управители от пограничния район от българска страна – Смолян, Кърджали, Хасково и Благоевград.

От гръцка страна се предвижда участието на двата региона в трансграничната зона – Централна Македония и Източна Македония и Тракия.

Проектът е изцяло инфраструктурен и предвижда инвестиции в защитна инфраструктура в доказано уязвими точки или зони с висок потенциален риск от наводнения. Бюджетът на проекта е 11,5 млн. евро, разпределен между шестте партньора, като за гръцката страна е около 7 млн. евро, за българската – 4,4 млн. евро.

От българските партньори областната администрация на Смолян има най-висок бюджет – 1 290 000 евро.

„Предвиждат се също дейности по почистване на речни корита и осигуряване на по-висока проводимост. А самите обекти са определени от плановете за управление на риска от наводнения и са съгласувани с Басейнова дирекция и МОСВ“, уточни Славов.