Внасяме индийци и африканци за лятото по морето

  • 30 март 2017, 17:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium dscn9812

DSCN9812

Туристическият бранш ще спасява летния сезон с екзотична работна ръка. За лятото хотелиери и ресторантьори ще внасят персонал от Беларус, Украйна, Молдова, но и от Индия и Африка, стананясно по време 8-мата поред специализирана трудова борса за наемане на кадри за летния сезон, която се проведе в Добрич.

От добричката дирекция "Бюро по труда" съобщиха, че тази година регистрират рекорден интерес от страна на работодатели от цялото Черноморие, като най-голям брой желаещи да търсят кадри чрез директен контакт са хотелиери и ресторантьори от Златни пясъци.

Като цяло браншът по Добруджанското Черноморие очаква добър сезон, сподели Димитър Димитров - председател на регионалната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите в северизточна България. Той сподели, че към момента има ръст на записванията от всички страни от порядъка на 6 до 8 на сто.

"Проблемът с квалифицираните кадри продължава да стои остро пред бранша", каза още Димитров и добави, че и тази година бизнесът ще внася работна ръка. "По Северното Черноморие ще се разчита на хора от Украйна, Молдова, Беларус. Миналото лято колеги наемаха служители от тези страни. По Южното Черноморие обаче има колеги, които казват, че търсят и ще разчитат на работна ръка и от екзотични дестинации - Индия и държави от Африка" - коментира още Димитров.

Над 30 работодатели набират служители за Лято '2017. Търсят се спасители, камериерки, администратори, аниматори, готвачи и помощници в кухнята.