Внезапен интерес към село Бързия от цяла България

  • 31 август 2020, 12:01
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium atanas aleksov barzia 1

Атанас Алексов е кмет на село Бързия, община Берковица, за втори мандат. Управлявам живо село, а пандемията от коронавируса рязко повиши интереса към него, твърди той.

- Г-н Алексов, стана известно, че в Бързия се търсят къщи от хора от близо и далеч за заселване. На какво се дължи този интерес?

- Дължи се на това, че Бързия е живо село с 1460 жители и много млади семейства. Известно е с чистия си въздух, спокойствието, вековните гори наоколо. Имаме основно училище, детска градина, здравен пункт, бензиностанция. Но най-важното е - близо е до няколко града. За 3 минути стигаме до Берковица, за 20 – до Монтана, за 15 - до Вършец. До София се стига за час и половина. Целият автомобилен поток от Видин, Лом, Монтана към София през прохода „Петрохан“ минава през центъра на селото ни. Тази свързаност позволява да се работи в тези градове, а вечер хората да се връщат в селото си.

- От къде са новите кандидати за купуване на къщи?

- Най-много са от Козлодуй, София, но има и от Монтана, Враца. Ние не смогваме да задоволим търсенето. Аз съм станал развеждач на кандидатите из селото. Всеки идва най-напред при кмета да пита какво се продава в момента. Сега съм започнал да правя списък на продавачите, за да им отговарям веднага.

- На какви цени се продават къщите?

- От 10 000 лв. нагоре. Обикновено – 15 000 – 20 000 лв. Това са къщи, останали без стопани и наследниците ги продават. Но след повишаване на търсенето те вдигнаха цените. Преди година цените бяха по-ниски. По тази причина много от сделките пропадат. Но се продават на безценица ниви и градини. Това са парчета земя в планината на цена от 1000 лв. за дка.

- Бързия прилича на град, къщите по главната улица са една до друга, не търсят ли кандидатите двор за градина?

- Всяка къща в Бързия си има двор. Отпред на улицата са къщите, но зад тях има обширни дворове, в които местните отглеждат зеленчуци, плодове. Сега мнозина продават на пътя малини, къпини, отгледани от тях. Една от причините за търсенето е и това – възможността да се произвежда екологично чиста продукция за храна на семействата.

- Има ли къде да работят жителите на селото, а и новодошлите?

- При нас се разивват два бранша – дърводобива и дървопреработването – имаме цехове за мебели и СПА-туризма. Имаме много полезна минерална вода – лекува много сърдечно-съдови заболявания, болести на двигателно-опорния апарат. Едва сега се яви инвеститор, който ще строи СПА-център. Ние имахме такъв, той можеше още да работи, но общината го е продала на фирма „Етап – адрес“. Тя обещала да построи нов и разрушила съществуващия. Но досега не е направила нищо, освен цех за бутилиране на водата. На пазара тя се появява с името „Ком“. Всички много съжаляваме за разрушения СПА-център. Но бъдещето на селото е в тази насока. Имаме два минерални басейна, които привличат хора от цяла Северозападна България. Особено през почивните дни.

- Кои са проблемите на селото? Сигурно не всичко е решено.

- Водата, искаме да имаме чиста вода за пиене. През селото преминава чиста планинска река, от нашата планина са водоснабдени Враца и Монтана, но ние нямаме чиста вода. При дъжд тя потича мътна и не я пием. Имаме пречиствателно съоръжение – силози с пясък, но те не могат да я пречистят. Нужен е утайник, в който да става това. Затова настояваме пред общината да заложи изграждането му.

- Кои са последните придобивки в Бързия?

- Най-много се радваме на банкомата. Досега за пари ходехме в Берковица. От дни имаме и нов, много модерен супермаркет. Откри го фирма от Монтана, при нас е деветият и обект.

- Ако турист отседне в селото, какво може да види?

- Може да отиде до близкия Клисурски манастир, който се намира в нашето землище. Може да попадне на фестивала ни „Бородица в Бързия“. На 5 – 6 септември ще имаме киноложка изложба. Имаме самодейни групи към читалището – певчески, танцови. Може да се любува на самобитните хора, които ги има само в нашето село. Може да отиде до близкото село Цветкова бара с няколко обитатели, но с много вили на софиянци. Може да разгледа храма ни „Свети Николай Чудотворец“, изграден през 16-ти век. Наскоро видинският митрополит Даниил се заинтересува от храма и обеща да бъдат поправени стенописите, които са много остарели.

- Какво искате да знаят кандидатите за дом в Бързия?

- Да знаят, че са избрали едно живо село със здравословен климат и възможност да произвеждат храната си. То е бягство от коронавируса и напрежението на градското ежедневие. Ние ги приемаме с радост и уважение.

 

Снимки: авторът