Водна аеробика и йога на фест в Тетевен

  • 12 юли 2017, 07:20
  • Default profile Автор Димка Атанасова
Medium 19964975 10211829464470392 1799816093 n

Диана Митева, организатор на фестивала „Здравей, Здраве!“ в Тетевен

- Г-жо Митева, какво жителите и гостите на града ще видят на Фестивала „Здравей, Здраве!“ в Тетевен, който ще се проведе в края на седмицата?

- Фестивалът „Здравей Здраве!“ е инициатива, която през 2010 г. започна в Пловдив, като идеята е да се събират хора и да работят заедно за общи каузи със социална насоченост. Каузите са изцяло доброволчески без никаква реклама. Идеята е хората да видят дали могат заедно да обединят усилията си и със собствени сили и средства да направят празник, който да бъде в полза на община или социални групи. Тази инициатива набра популярност и в момента над 10 града в България се включват в нея. Всяка година се добавят нови градове и тази година решихме градът да бъде Тетевен. Аз и и организацията „Идеа Вита“ бяхме инициаторите. Организацията на фестивала се осъществява и благодарение на организационен съвет, на хора, които имат отворени сърца да работят доброволчески за града. Успяхме да се обединим около 10 човека и започнахме да работим с общината, с читалището, с местни фирми, клубове и училища. Решихме, че мотото на фестивала ще бъде „Здраве за нашите деца“, тъй като под общата шапка на фестивала всеки град акцентира върху нещо, което е за съответния град – идея или кауза, която е важна за града. За Тетевен е важно да обърнем внимание на децата, тъй като е малко населено място и децата са цветята, които трябва да отлгедаме и да не позволяваме да напускат града преждевременно и той да се обезлюди. Още в началото, когато решихме да направим фестивала, през май стартирахме един детски пленер. Зададохме няколко въпроса на децата – какво представлява за тях здравето, как си представят здравите хора, какво е за тях природата. Те имаха възможност по какъвто и да е начин да изразят себе си – дали чрез изкуство, дали чрез писане, дали чрез танц или песен. Получихме невероятни резултати и в петък ще ги изложим и ще представим резултатите. Ще наградим всички деца, тъй като пленерът не е с конкурсен характер. С творбите, които децата са произвели ще направим изложение, което ще стои 30 дни и ще бъде с благотвоерителна кауза. Средствата от него ше бъдат за дневен център за деца с увреждания в Тетевен, който в момента се нуждае от малко парична помощ за детска площадка.

- Каква е програмата на фестивала?

- Програмата е много богата. През трите дни ще се случват различни неща в града. Ще има лекционна част, посветена на детското здраве, на лечителни и алтернативни методи за лечение. Поканили сме много интересни лектори. Ще има и практически занимания, водна аеробика, различни видове йога, творческо писане, кулинарен кръжок.

- Колко хора очаквате да посетят фестивала?

- Не може да се сравнява с предишни фестивали, тъй като фестивалът във всеки град е уникален. Тетевен е малко населено място. Предвид факта, че е летен сезон, очакваме със сигурност в петък на откриването да дойдат около 100 човека, като над 70 ще са деца, които са участници. За събота и неделя не мога да кажа, но очакваме отново около 100 човека, защото имаме приятели, които вече са заявили участие във фестивала и са се настанили в града. Може би ще дойдат и хора за един ден. За Тетевен това ще бъде мащабно събитие, защото е малко населено място, защото нещо, което се случва с над 100 човека, за града е събитие.