Водосвет за света Марина в изоставен храм

  • 16 юли 2017, 16:42
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium ore6ec hram sv. georgi

Днес храмът „Свети Георги” в някогашното село Орешец събра миряни за служба в чест на света Марина, чийто ден православните християни отбелязват утре. Водосвет за здравето на всички отслужи отец Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия.

В храма, който е изоставен след преместването на селото при гара Орешец през 30-те години на миналия век, се намира единственият стенопис на света Марина във видинската епархия. На стената на балкона светицата е изобразена в цял ръст, поразяваща с чук дявола. Тя е наричана още Огнената Мария или „горещницата”, тъй като нейният ден е третият ден от Горещниците.

Църквата е строена през 1866 година  върху основите на по- стар храм. През 1973 е призната за паметник на културата. Вътре са изписани имената на строителите -  Велко Йованов от Ябланица, Дебърско, Витан Николов, внук на папа Витан – основател на Тревненската художествена школа. Стенописите са направеин в ярки тонове, сред които преобладава турско синьото. Има изображения на Христос, слънцето и луната.

След изселването храмът е изоставен. Преди 3-4 години е ремонтиран покривът, сега миряни събират средства за запълване на появилите се пукнатини. Геодезични проучвания показват, че пропукванията спират и храмът може да бъде възстановен напълно, обясни отец Рафаил.