Военен музей край Ловеч показва въоръжение и техника от близкото минало (ГАЛЕРИЯ)

  • 10 септември 2016, 15:05
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium muzei3

[gallery columns="2" size="medium" ids="76835,76836,76837,76838"]

Над 60 военни машини, ракетни установки и различни превозни средства от началото на миналия век  са събрани в Музея за въоръжение и техника, намиращ се на територията на Военно формирование 24 480 в Ловеч. Такова впечатляващо струпване от военна техника, излязла от въоръжение, рядко може да се види на друго място, тъй като една цяла зала с моторни превозни средства бяха докарани при нас от Враца, разказва подп. Теодоси Томанов, началник на Военно формирование, известно  в Ловеч и като Гуровото.

Бившето секретно ракетно поделение от времето на „студената война“ днес функционира като военен склад. Част от експонатите са именно от това време, но има и много други исторически експонати. Редом до  ракетите 8К11 и Пусковата установка 2П16, до реактивната система за залпов огън Р- 2 стоят и стари немски и руски мотоциклети, джипове и камиони. Показани са и леки коли, като „Щаер 440“ от 1940 г.и „Опел Блитц“ от 1936 г. В музея може да се види и  танкът от ВСВ, известен като  Т-34.

В рамките на поделението е уреден и музей на боеприпасите, също богат на експонати,  като патрони, мини, взривни вещества и самонасочващи се снаряди.

Музеите, макар че са в рамките на формированието, което е на 3 км от града, могат да се посещават при колективни заявки. От това първи са се възползвали учениците от града и някои околни селища, които са посетили музеите в часа на класния ръководител, разказа подп. Теодоси Томанов.

Неотдавна той покани да се запознаят с проблемите на базата и музеите част от ръководството на Община Ловеч – кметът Корнелия Маринова и заместник-кметът Венцислав Христов. „Поздравявам състава и ръководството на военно формирование 24 480 за грижата и старанието за съхраняването на военно дело и неговата история“, написа в книгата за впечатления кметът Корнелия Маринова.