Военният министър: Ще пълним дупката в бюджета като разпродаваме имоти

  • 15 декември 2014, 12:51
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 548ed81d30adf

Недостигът в бюджета на армията за следващата година може да се запълни с продажба на имоти с отпаднала необходимост. Това съобщи военният министър Николай Ненчев във Враца по повод дупката в издръжката на армията, която по думите му е 67 милиона лева.


Той обаче не скри, че това е задача с много неизвестни. Засега нито се знае какво и за колко ще се продаде, нито пък кога. Резервният вариант за излизане от тежката ситуация според министъра е актуализация на бюджета през 2015-та.


Ненчев успокои, че напускането на армията вече не е масово, а възрастта за пенсиониране при военните най-вероятно няма да се промени. Те ще си вземат и полагащите им се 20 заплати за прослуженото време под пагон.


Военният министър дойде във възстановеното военно поделение 54 990 във Враца. Назначен е вече 80 процента от личния състав, който от 1 януари ще наброява 250 души, съобщи началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Според генерал-майор Андрей Боцев на разположение на механизирания батальон са над сто машини, което е 80 процента от необходимия парк.


Плануваните за рестарт на формированието и за ремонт на сградите 17 милиона лева обаче ще бъдат редуцирани, но пари за издръжката му има, категоричен е министърът.


Сагата с поделението в града под Вола тръгна от 1 юли 2012 година, когато бе закрито, а 450 семейства на военнослужещи напуснаха града. След поредица от протести кабинетът „Орешарски” взе решение за рестарта му, но пък служебното правителство го замрази. Сега вече няма шега – батальон има, а прогонените военни са се завърнали във Враца.