Военното окръжие в Шумен с акция „Дари кръв – спаси живот”

  • 18 юли 2019, 11:16
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium %d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b22

Военно окръжие - Шумен организира кръводарителска акция под надслов „Дари кръв – спаси живот”, съобщиха от там. Инициативата е по повод 182 годишни от рождението на Васил Левски и 141 години от Освобождението на Шумен.

Мобилен екип на Военномедицинска академия ще бъде разположен в сградата на Военен клуб – Шумен от 9 ч. до 14 ч. Всеки, който желае да се включи в кръводарителската акция и доброволно да дари кръв може да се обади на тел. 0887 755 866.

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че е в добро здраве. Доброволците дарили от своята кръв ще помогнат на нуждаещите се болни здравноосигурени лица от цялата страна. Освен нуждите на ВМА, Центърът по трансфузионна хематология подпомага и други лечебни заведения, посредством сключени договори с НЗОК.

През миналата 2018 година, близо 6000 са кръводарителите в Кръвния център на ВМА, половината от тях са български военнослужещи от различни военни формирования.

Инициативата „Дари кръв – спаси живот” има за цел да насочи вниманието на цялото общество върху кръводаряването, да даряват кръв както военнослужещи, така и цивилни граждани. Те не само ще помагат на нуждаещите се болни, но и ще бъдат пример за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване.

В кръводарителската акция ще се включат и военнослужещи и цивилни служители от военните формирования от град Шумен и областта.

Всеки, дарил кръв, ще получи пропуск за двама за филма „Робин Худ: Началото”. Прожекцията ще бъде на 22 юли (понеделник) от 18:30 ч. в Latona Cinema – Шумен.