Войнишките ризцници за първия „Трубдур“ на старозагорска сцена били изработени от затворници

  • 12 май 2015, 16:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5ebeedfe 244d cc59

Каква смелост - от битова опера, близка и родна,/б.а. „Гергана“/ изведнъж задача, която изискваше от нас завой на 180 градуса. И ние го направихме”. Така прочутата ни певица Мара Шопова, която е първият режисьор на Старозагорската опера, резюмира успеха на първото представление на култовата опера на Верди – „Трубадур“, през 1927 г. на старозагорска сцена. Липсват средства за декори, костюми, реквизит, няма и квалифициран персонал за изработването им. Но музикалното дружеството „Кавал“, около който съществува самодейната трупа, получава щедро от търговците и дървен материал, и платове – макар и най-евтините за костюмите и декора. Броните и шлемовете на мъжкия хор са изработени от картон. Ризниците на войниците  пък са изплетени от канап в работилницата на окръжния затвор. Те станали толкова сполучливи, че ги използвали доста година след това в постановки на вече Държавната опера. Изпълнителите са лекари, адвокати, учители, чиновници, които репетират вечер, след работа.


  „Трубадур” се оказва трудна задача за младата неопитна трупа – не само подготовката, но и самият спектакъл. Един-единствен сценичен работник   е трябвало да сменя декорите и ревизата на 8 картини. Въпреки че самите изпълнители му, помагали, представлението обикновено продължавало повече от 4 часа. Всички рекорди обаче счупил спектакълът за 50-годишнината  от боевете на Шипка през лятото на 1927 г. Когато представлението свършило, вече се развиделявало, по улиците се носели бодрите викове на продавачите „Топли банички, топли милинки…” При своя дебют на старозагорска сцена „Трубадур” се играе  общо14 пъти, нещо немислимо за онова време, когато българската опера е още в потури.


    Близо 90 години след това трогателно прохождане, Старозагорската опера подготвя отново  „Трубадур“. Премиерата ще бъде в навечерието на 24 май с няколко дебюта.  На диригентския пулт на Старозагорската опера за пръв път ще застане маестро Мартин Пантелеев. Дебют на старозагорска сцена правят и Георги Динев като режисьор на оперно заглавие, и двама от солистите на водещи партии - Гергана Русекова – като Азучена и Борис Тасков – като Манрико.