Враца, Ботевград и Кнежа победиха в конкурса “Кмет на месеца” за април на тема “Пролетно почистване”

  • 01 май 2017, 11:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium kmet na meseca 2017 1024x614

Kmet-na-meseca-2017-1024x614

Градоначалниците на Враца, Ботевград и Кнежа са победителите в конкурса “Кмет на месеца” за април на тема “Пролетно почистване”, организиран от Kmeta.bg.

В категорията на общините с население над 50 хиляди души се състезаваха Бургас, Видин, Враца и Перник. Отличник е Калин Каменов, кметът на Враца, който получи 902 гласа. По време на пролетното почистване в града бяха извозени над 7 тона отпадъци, след съвместно почистване на  входната артерия на града. Нерегламентираните сметища също бяха почистени, а в дейностите се включиха и лица, лишени от свобода от Врачанския затвор. Обхванати бяха бул. „Втори юни“, пътни участъци в района, както и зелени площи, паркове и градинки, спортен комплекс „Христо Ботев“.

На второ място в категорията е кметът на Бургас, Димитър Николов, който получи подкрепата на 847 души или 40% от гласувалите. След него се наредиха кметът на Кърджали Хасан Азис със 141 гласа, градоначалникът на Перник Вяра Церовска със 116 гласа, и на Видин Огнян Ценков със 114 гласа.

В категорията на общините с население между 20 и 50 хиляди души победител, след оспорвана битка, е кметът на Ботевград Иван Гавалюгов с 264 гласа или 31% от гласувалите в конкурса.

Ботевград посрещна пролетта и великденските празници с нови указателни табели, с окастрени храсти и дървета, както и с чисти улици, като миенето им премина по график. Водоноските започнаха работа от улиците „Христо Ботев” и „Сан Стефано” и продължи със „Стамен Панчев” и „Александър Стамболийски”. Булевардите „3-ти март” и „България” останаха за финала на акцията. Наложи се служителите на общинското предприятие „Благоустройство и комунално състояние”, които отговарят за почистването, да призоват шофьорите да не пречат с паркирането си на графика на миене.

На второ място със съвсем малка разлика се нареди кметът на Поморие Иван Алексиев, който получи 222 гласа. Трети е кметът на Нова Загора Николай Грозев със 143 гласа, а след него се нарежда гоцеделчевският кмет Владимир Москов със113 кметът на Самоков Владимир Георгиев със 102 гласа.

При малките общини с население под 20 хиляди души, категоричен победител е кметът на Кнежа Илийчо Лачовски, който полуди подкрепата на 49% от гласувалите или 647 гласа. В Кнежа общината обяви специален ден за „Ден на пролетно почистване“. Съвместно с всички местни училища градската управа организира почистване на основни пътни артерии и улици, паркове, зелени площи и други обществени терени. В инициативата се включват граждани и фирми, а общината подсигурява ръкавици и чували за смет.

На второ място се нареди кметът на Созопол Панайот Рейзи, който получи 16% подкрепа, а на трето кметът на Разлог Красимир Герчев със 190 гласа. След тях в класирането са кметът на Ивайловград Диана Овчарова със 106 гласа и на градоначалникът на Ардино Реслу Мурад със 103 гласа.