Враца става умен град с дигитален хъб

  • 04 октомври 2019, 16:44
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium %d0%92%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b0 30

„Съвсем скоро във Враца ще бъде създаден първият дигитален хъб в региона. Технологичният център ще предоставя безплатно голям обем от услуги в сферата на информационните технологии, сред които – обучения, сертифициране, развитие на софтуер, работа със софтуерни платформи и управление на дигитални проекти“. Това заяви изпълнителният директор на компания „Лийдвижън“ Мирослав Петров в рамките на събитие, посветено на Деня на информационните технологии.

„Враца е първият град в страната, където бе внедрена модерната система за видеонаблюдение и контрол. През последните няколко години, Общината инвестира средства и разработва много проекти, чиято основна цел е създаването на така наречения – “smart city”.  Това е и причината, поради която с моя екип решихме да създадем дигитален хъб, който да е в помощ както на учениците и местната администрация, така и на бизнеса. Изготвени са приоритети в сферата на мобилността, сигурността,енергията, дигиталното образование, които активно да бъдат включени в информационните технологии. Вярвам, че с общи усилия, съвсем скоро Враца ще бъде пример за зелен и дигитален град“, каза още Петров.

На форума стана ясно, че към момента на територията на областта има функциониращи над 50 паралелки, в които 1143 ученици изучават информационните технологии и програмирането.

Управителят на два от най-големите телекомуникационни офиси в града – Християн Гешков изрази увереност, че Враца има потенциал да бъде иновативен и умен град. Като пример той посочи, че от разкриването на кол-центровете до момента, са обслужени над 750 000 клиента.

Дигиталният хъб ще бъде изграден в непосредствена близост до площад „Руски“, в сградата на бившия гарнизонен стол.