Община Враца е разположена в Северозападна България и е най-голямата в област Враца. В състава й влизат 23 населени места.

Враца води началото си от богато тракийско селище. Първите следи датират от новокаменната ера, а първите заселници в околността са от тракийското племе трибали. За тяхната богата култура и бит свидетелстват находките от Могиланската могила и Рогозенското съкровище - най-голямото тракийско съкровище, откривано досега. През вековете градът остава важно занаятчийско, търговско и културно средище, а по-късно и индустриален център. Името Вратца се появява в каменен надпис от времето на българския владетел Михаил II Асен (1246-1256). Градът носи името си от красивия скален пролом “Вратцата”, отвесните скали на който са най-високите на Балканския полуостров. Днес е голям административен, стопански и културен център, а девизът “Град като Балкана - древен и млад” отразява славното минало и новото му настояще.  

Град Враца и околността още през Българското Възраждане се славят като винопроизводителен център. След създаването на Княжество България в района са налице условия за интензивно развитие на лозарството. Врачанските вина получават признание и в чужбина.

Враца е средище на активен културен живот и се слави със своите културни институти - Регионален исторически музей с художествена галерия, Етнографско-възрожденски комплекс “Св. Софроний Врачански”, читалище “Развитие”, Дворец на културата.

Природните забележителности на територията на община Враца - пещерата Леденика, проходът Вратцата, Мемориалният комплекс “Ботев път”, Божият мост край село Лиляче, водопадите “Скакля” и “Боров камък” и Природен парк “Врачански Балкан”, както и символите на град Враца - паметникът на връх Околчица, Рогозенското съкровище, Сребърният наколенник, Плочката от село Градешница, Куртпашовата кула,  кулата на Мешчиите и хижата в комплекс “Вестителя” превръщат община Враца в уникална дестинация.

Тук се намира действащият и до днес Черепишки манастир “Успение Богородично“, основан по време при управлението на цар Иван Шишман (1371 - 1393 г.). Черепишкият манастир е обявен за паметник на културата от национално значение.

Ежегодно в града се провеждат Ботевите дни, чиято кулминация са митингът-заря на 1 юни, както и всенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица. Общината е домакин на редица събития с национално и международно значение. Сред тях са Национален фолклорен фестивал “Леденика”, Международен фолклорен фестивал “Врачанска пролет”,  Празник на баницата, Национален фестивал на малките театрални форми,  Национален конкурс за млади изпълнители “Дико Илиев”, Международен младежки театрален фестивал  “ВРЕМЕ”.

Официален празник: 1 юни

Контакти:

ул. “Стефанаки Савов” 6

Тел: 092/ 62 45 81, 62 45 82

Факс: 092/ 62 30 61

obshtinavr@b-trust.org

Кмет Калин Каменов

Телефон: 092/ 663117, 626463

Факс: 092/ 627085                                              

е-mail:kmet@vratza.bg