Връчиха юбилейните награди „30 години Мистър и Мисис Икономика”

  • 18 ноември 2020, 20:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium img 0404

Тази година конкурсът „Мистър и Мисис Икономика” отбелязва своята 30-годишнина. Затова организаторите – списание „Икономика” и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), решиха да отличат само с големите награди „Мистър Икономика” и „Мисис Икономика” мениджърите и предприемачите, които са допринесли за развитието на успешен и устойчив бизнес в страната ни в последните 3 десетилетия.

„За нас беше важно да го организираме и да го направим, защото индустриалците, хората в компаниите, мениджърите – това са онези, които също са на първа линия, за да запазят българската икономика", заяви Боян Томов, главен редактор на списание „Икономика”.

„Трийсет години на този престижен конкурс не са никак малко. И се радвам, че КРИБ и нашият управителен съвет, в последните шест години, взимаме активно участие и подкрепяме това престижно събитие”, заяви Кирил Домусчиев.

На стилна церемония четирима мъже и една дама получиха статуетка „Рибарят и златната рибка” на Ставри Калинов за успешната си работа през годините.

„Мистър Икономика” през 2020 г. са проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на „Геотехмин”; проф. дтн инж. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг”; д.и.н. Огнян Донев, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на „Софарма“; и проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Георгиев, Тодоров и Ко“. Те получиха наградите си съответно от заместник министър-председателя и министър на туризма - Марияна Николова, министъра на енергетиката - Теменужка Петкова, министъра на икономиката - Лъчезар Борисов и министъра на труда и социалната политика - Деница Сачева. Проф. Вутов бе възпрепятстван да присъства на церемонията и от негово име на сцената статуетката получи изпълнителният директор на „Геотехмин” - Доминик Хамерс.

 

Титлата „Мисис Икономика” отиде при Виолина Маринова, член на Надзорния съвет на Банка ДСК, а нейната награда връчи министърът на финансите - Кирил Ананиев.

По традиция списание „Икономика” и КРИБ връчиха и специални награди. За 55 г. успешно присъствие в България бе отличен изпълнителният директор на „Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България“ - Юрг Буркхалтер. Наградата му връчи председателят на Управителния съвет на КРИБ - Кирил Домусчиев.

Джейсън Кинг от „Теленор България” получи награда „Бизнес лидерство по време на криза” заради усилията на компанията в полза на обществеността и клиентите по време на извънредната ситуация. Призът бе връчен от управителя на „Бритиш Американ Табако България“ - Мила Маречкова.

Изпълнителният директор на „Биовет” - Ангел Желязков, получи приз за социалните инициативи на компанията, подпомогнала граждани, медици, училища и местни администрации и общности по време на кризата. Наградата връчи Тим Курт, изпълнителен директор и вицепрезидент на „Аурубис България”.

Отличие за принос в създаването на устойчив ИТ сектор в България получи Калин Димчев, главен изпълнителен директор на „Майкрософт България”. Неговата награда бе връчена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Росен Желязков.

Официалната церемония, която се проведе без публика и гости във Форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк, ще бъде излъчена по Българската национална телевизия утре, 19 ноември, от 22.00 часа.

Снимки: Красимир Свраков, KMETA.bg