Връчват 28 награди "Варна"

  • 16 май 2018, 15:19
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0 %d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0

Общо 28 награди „Варна“ за постижения в науката, образованието и културата ще бъдат връчени в навечерието на 24 май от кмета Иван Портних и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов. След дълъг процес на номинации и обсъждане в ресорните комисии носителите им бяха окончателно одобрени днес на заседание на местния парламент.

В областта на предучилищното и училищното образование отличия ще получат двама ученици – дванадесетокласникът Илиян Кънчев от ІІІ Природо-математическа гимназия Акад. Методий Попов“ и националният състезател по вдигане на тежести Стефчо Христов, деветокласник в Спортното училище „Георги Бенковски“. Награди ще има и за четирима учители – Валентина Александрова от ДГ№34 „Лястовичка“, Севдалина Атанасова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, Елена Димитрова от МГ „Д-р Петър Берон“ и старши учителя по хореография в СУ „Елин Пелин“ Тодор Тодоров. Колективните награди са за ДГ №31 „Крилатко“, ОУ „Цар Симеон І“ и ІV Езикова гимназия „Фр. Жолио-Кюри“.

В сферата на науката и висшето образование награди „Варна“ ще бъдат връчени на трима университетски преподаватели и на четири научни колектива. Единствената оспорена номинация в тази сфера бе на проф. д.т.н. Николай Джагаров. Доц. Румен Киров от Техническия университет, където професорът е работил дълги години, посочи, че той е плагиатствал в научен труд и за това има заключение на академична комисия. Председателят на общинската комисия „Наука и образование“ Славчо Славов защити номинацията с аргумента, че наградата се присъжда за постижения през периода април 2017 – април 2018 г., а не за минали години. Проф. Джагаров е номиниран от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ за „научни и педагогически постижения в областта на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите“. Съветниците приеха тази аргументация и гласуваха наградата.

Без корекции и гласове против бяха одобрени носителите на общо 12 отличия в сферата на културата. Сред тях са критикът Панко Анчев, скулпторът Пламен Аврамов, актьорите Симеон Лютаков и Цветина Иванова, представителният духов оркестър на ВМС, музикантът Константин Джамбазов, ръководителят на балет „Мелади“ Милена Попова, светският журналист Емилиян Ялъмов. Екипът на Регионалния телевизионен център на БНТ ще бъде отличен за документалния си филм „Около света за 202 дни“, посветен на околосветското плаване на кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“.

Голямата награда „Варна“ тази година е за поета Валери Станков и се присъжда за цялостното му творчество.