Връчват купа „Васил Левски 2018” на шампионат по колоездене в Луковит

  • 23 юни 2018, 11:29
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium 20150901 qrqkxxjiwga 1441100436

Областният управител на Ловеч Георги Терзийски ще връчи купа „Васил Левски“ на победителите в тазгодишния Държавен лично-отборен шампионат по колоездене на шосе - юноши младша възраст ще се проведе в Луковит на 23 и 24 юни. Организатори на спортното събитие са Българският колоездачен съюз, Областната администрация Ловеч, Община Луковит и Община Угърчин.

Купа „Васил Левски“ бе учредена миналата година по повод 180-годишнината от рождението на Апостола. Целта бе да се фокусира вниманието върху паметната дата с колоездачно състезание под надслов „180 години от рождението на Левски – 180 км с велосипед по неговите стъпки”. Партньори в инициативата бяха трите общини, през които мина колоездачната колона – Карлово, Троян и Ловеч.

Тази година купата ще бъде връчена като награда в държавния шампионат за юноши младша възраст, като със съдействието на областния управител Георги Терзийски и президентът на колоездачен клуб „Хемус 1896” Тодор Колев, федерацията по колоездене прие той да е на територията на област Ловеч, а домакини да са общините Луковит и Угърчин. Идеята бе прегърната от кметовете Иван Грънчаров и Станимир Петков, които осигуряват и наградния фонд.

В програмата на състезанието за първия ден се предвижда техническа конференция  и 10 км индивидуално по часовник. Състезателите ще карат от Луковит до с. Тодоричене и обратно.

На 24 юни е 75 км общ старт, който ще бъде даден пред паметника на Васил Левски в центъра на Луковит, а маршрутът е Луковит - с.Тодоричене – с.Дерманци – гр.Угърчин – обръщане пред Общината – с.Дерманци – с.Тодоричене – обръщане – с.Дерманци – гр.Угърчин. Финалът на състезанието е пред Община Угърчин, където ще бъде и награждаването на участниците.