Връх Снежанка - да пиеш ароматен чай на 2019 м. височина

  • 28 януари 2020, 14:44
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%a1%d0%bd%d0%b5%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b03

Родопите привличат гости целогодишно. Но през зимата дори и тези, които не се качват на ски, остават пленени от красотата на планината на Орфей.

На един от върховете й е разположена кулата Снежанка. Под нея са пистите на курорта Пампорово, както и Орфеевите скали. Със своите 1926 м. върхът Снежанка привлича целогодишно туристи. През зимата любителите на ски , сноуборд, моторни шейни използват изградените писти, водещи началото си именно от този връх. От самия връх тръгват и няколко въжени линии. През лятото пък туристите са привлечени от отличните условия за пешеходни преходи, колоездене, спортен риболов и други

Кулата Снежанка привлича множество посетители със своята височина - 156 метра. Във високата й част има кафе-панорама. От там, от 2019 метра надморска височина се разкрива невероятна 360 градусова панорамна гледка към Родопите. Телевизионната кула извисява снага на върха от 1978 г. В кафето на върха й човек спокойно може да отдъхне с чаша дъхав, горски чай или ароматно кафе. Заведението предлага и вкусни гозби. Гледката от панорамната тераса пък спира дъха на мнозина. При ясен ден пред очите на туристите се разкрива цялата Студенецка седловина и морето от планински върхове на родопския рид Чернатица, обрасъл с вековни ели, борове и смърчове. На юг се виждат Смолянските езера, а в далечината е гръцката част на Родопите. На запад се издига връх Голям Перелик, в чието подножие се намират китните села Стойките и Гела. Оттук се виждат Рила и Пирин, а на север и Стара планина. От изток се вижда платото Рожен, заедно със купола на Роженската обсерватория, също едно чудесно място за разходка.

От връх Снежанка има добре маркирана пътека към Орфееви скали, до които се стига за 15-на минути ще достигнете и самите скали. Легендата гласи, че Орфей е черпел вдъхноведние за песните си от гледките, разкриващи се от скалата. Седял и свирел на арфата си, а песните се носели из целите Родопи. От високите Орфееви скали като на длан се виждат Смолянските езера, пръснати навсякъде по долината на река Черна.

 


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!