Връщат блясъка на три ключови жп гари

  • 10 август 2018, 14:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b0

Три ключови жп гари ще бъдат ремонтирани с европари.

Одобрен е проектът за реконструкция на железопътните гари Подуяне, Искър и Казичене. Общата стойност на проекта е 7,4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6,3 млн. лева. Те ще бъдат модернизирани със средства от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 (ОПТТИ).

Предвижда се пълно обновяване на приемните здания и прилежащите перони, ремонт на сградите. Ще се изградят системи за енергийна ефективност, ще се монтират съвременни информационни и оповестителни системи, ще се озеленят и ремонтират площадите около гарите.

За да се запази автентичният вид на втората по големина жп гара в София – Подуяне е предвидено зданието и вграденият в чакалнята павилион да бъдат реставрирани.

Към момента е в ход обществена поръчка за избор на изпълнител с три обособени позиции за трите железопътни гари. Възложител на поръчката е НК „Железопътна инфраструктура", а крайният срок за подаване на оферти е 23 август 2018 г. Предвидено е строителните дейности за трите жп гари да започнат в началото на следващата година, като се очаква да приключат през 2020 г.

Гаровите комплекси Подуяне, Искър и Казичене са част от жп линията София – Пловдив, която е най-натоварената линия в страната. За миналата година по направлението са пътували над 1,4 милиона пътници.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!