Всеки от нас пази врата, през която може да влезе злото ~ Антон Дончев

  • 14 септември 2020, 07:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5454acfe56fea

На днешната дата през 1930 г. е роден Антон Дончев, писател и сценарист. Кавалер на орден „Стара планина”, първа степен. От 2003 г. е академик на БАН. Известен е в страната и в чужбина с романа си „Време разделно“, написан през 1964 година. Автор на романите „Сказание за времето на Самуила“, 1961 г., „Девет лица на човека“, 1989 г.,  „Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“, 1968 – 1992 г.,  „Странният рицар на свещената книга“, 1998 г.,  „Трите живота на Кракра“, 2007 г.,  „Легенди за двете съкровища“, 2015 г.,  „Сянката на Александър Велики“, 2016 г.

През 1999 г. за романа си „Странният рицар на свещената книга“ Дончев получава наградата за балканска литература „Балканика“. Носител на Националната литературна награда „Йордан Йовков“ за 2005 г. През 2014 г. е удостоен и с Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“.

През 1963 г. Антон Дончев написва романа „Време разделно“. За почти петдесет години книгата има неустановен брой издания на български език – повече от 30 издания, в тираж от около 1 050 000 екземпляра, и е преведена на повече от 30 езика. Обемът на отзивите за романа на български език и на чужди езици значително надминава страниците на книгата.

Дончев е учредил две стипендии „Време разделно“ за студенти от Родопите по история и българска литература. Със стипендиите се разпорежда Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.

През 1958 г. Антон Дончев издава романа си „Странният рицар на свещената книга“. Романът всъщност е преработка на сценария „Еретиците“, който съществува в различни варианти на пет езика, писани с участието на чужденци. Съществува и нелегално копие плагиат на сценария в Холивуд със заглавието „Свещеният терор“, подписано от световноизвестен американски писател и сценарист. Има още един вариант плагиат с участието на известен американски режисьор. Романът се различава от сценария – на екрана се срещат и борят двама мъже, докато в романа единият се бори с призрак, който сам е създал. Романът в България има тираж няколко десетки хиляди екземпляра и преводи на десет езика. Той печели литературната награда „Балканика“ за най-добър роман на народите на Балканите.

През 2008 г. Антон Дончев издава романа „Трите живота на Кракра“ в два тома – за невероятната петдесетгодишна битка на българите с ромеите в края на Х век. Романът е изчерпан с тираж 104 000 броя с мека подвързия и 10 000 книги с твърди корици.

Ето някои негови мисли: 

"Усетиш ли сянката на страха, трябва да намериш пропаст и да застанеш с гръб към нея така, че сянката да падне в пропастта". 

“Когато отчаяние залее сърцето ти, вдигни поглед към небето. Там винаги летят птици. И помни, че една от тях носи благата вест”.

“Ако човечеството започне да подрежда някакъв пантеон на представители на човечеството, българите ще дадат Левски".

"Светът е разделен от огромна крепостна стена. От край до край. Вътре в крепостта седят хора, а отвън налита злото. Всеки човек стои между два зъбера и пази една крачка стена".