Втората по големина църква у нас „Свети Димитър”

  • 07 юли 2017, 11:05
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium vidin 083

Оставени да разгледат Видин в самосотятелна разходка, чуждите туристи питат за храма „Свети Димитър”, съобщават от общината. Църквата не е включена в техните  маршрути, в които задължително е средновековната крепост „Баба Вида”. Но те я намират и влизат сами вътре. Влизат и групите на религиозния туризъм.

Храмът е една от забележителностите на Видин. Намира се близо до центъра, а на куполите му се намира и градският часовник На всеки петнадесет минути той отмерва времето повече от век. Камбанният звън също привлича чуждите туристи.

„Свети Димитър” или с пълно име „Свети великомъченик Димитър Солунски” е втората по големина църква у нас след храма „Свети Александър Невски” в София. Размерите му са внушителни – височината на централния купол е 33 м. Стенописите и вътрешната уредба внушават богатство и пищност. Храмът е признат за паметник на кулутрата от национално значение.

Историята на храма е забележителна. Решение за построяването му е взето през 1884 година. На мястото му 240 години преди това е съществувал храм със същото име, но от дървени стени.Той бил съборен и на неговото място започнало изграждането на новия. Средствата осигурили еснафите и гражданите чрез дарения. Сред дарителите е и първият български екзарх Антим, който е бил видински митрополит. Бил открит на връх Димитровден – 26 октомври, 1900 година. Тогава е отслужена първата литургия.

Планът за храма е изработен от архитект Бахнани, а технически ръководители са били  градският архитект по това време  Евгений Геслер, Мачас Йосиф Ментрел, чехът Тома Върхота, инж. Кожухаров. За главен майстор бил анагжиран Генчо Кънчев от Трявна, но в строежа взели участие и  италианците  Антони Батистути,  Бартлок Клева и Франческо Гусарди.

През 1925 година е изработен иконостасът, архиерейският трон и амвона. Художник резбар е  Филип Филипов. Иконата и стенната живопис е дело на иконописеца Господин Желязков. Всичко по храма е завършено през 1926 година. Тогава е осветен от видинския митрополит  Неофит.

Днес председател на храма е епископ Поликарп. В него той служи тържествените литургии на всички големи християнски празници. Отворен е по всяко време и е достъпен за всички миряни.