Втори ден бедствено положение в Стрелча

  • 11 юни 2019, 08:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%a0%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b3 %d1%87%d0%b5%d1%88%d0%bc%d0%b0

Стрелча е в бедствено положение заради липса на питейна вода. Обилните валежи от последните дни са нанесли сериозни поражения върху вододайната зона.

Обявявайки бедствено положение от вчера сутринта, до днес няма абсолютно никаква вода, съобщи кметът на Стрелча Стойно Чачов, цитиран от БНТ.

Комисия от специалисти днес ще направи оглед на компрометираните водни съоръжения. Ще бъдат определени конкретните мерки за овладяване на ситуацията и започване на спешен ремонт на довеждащия водопровод.

Общината ще кандидатства за помощ от държавата. Няма как да се каже точната сума за щетите, но проектантска фирма още днес започва прочувания, за да може по най-бързия начин да се ремонтира най-проблемния участък от водопроводната мрежа, обясни още кметът.

В сградата на общината на разположение на всички граждани е доставена бутилирана минерална вода. Около обяд се очаква в града да пристигнат две водоноски, заяви Чачов.

Довеждащият водопровод е от асбесто-циментови тръби, което го прави опасен, категоричен е Филип Фингаров, директор на ВиК - Стрелча.

Тръбата на основния водопровод на Стрелча е от 1947 г. и никога не е сменяна, допълни кметът. Работата по ремонта на канализацията е пряко свързана с времето и валежите заради минаващата покрай града река, призна Чачов.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!