Въгледобовът в „Марица-изток“ зачерква още едно село на картата

  • 31 март 2016, 16:55
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a14f7135e1a

Разширението на въгледобива в Мини „Марица-изток“  скоро ще зачеркне още едно старозагорско село на картата на България – с. Бели бряг, община Раднево. Причината за преселването на жителите на селото е напредването на минните работи в рудник „Трояново-север” и необходимостта да се изземат въглищата от землището на населеното място, пояснават от минната компания, която концесия за добив на подземни богатства с правителствено решение от 13 юли 2005 г


Вече е ясен окончателният списък на жителите на селото, които ще получат обезщетение, това са собствениците или наемателите на 101 урегулирани поземлени имоти, съобщиха в от въгледобивното дружество. Те са били определени след преброяване, социологическо проучване и анализ на документите за собственост. Това са жители на с. Бели бряг с напълно регистрирано право на собственост или в процес на легализация и тези, които ползват имот под наем.


Самонастанилите се лица на територията на селото след 31 март 2016 г. без установени вещни права няма да бъдат обезщетявани, предупреждават от дружеството за евентуалните опити да се лови риба в мътна вода.


Списъците с имената на правоимащите собственици, които ще бъдат обезщетени, са били оповестени в четвъртък в кметството на с. Бели бряг и са депозирани в общинската администрация на Раднево.


Това са само част от предвидените дейности в по необичайния екшън план по преселване на населено място. При изработването му експертите на „Мини Марица-изток” ще се придържат стриктно към българското законодателство и добрите европейски практики, като си дават сметка за интересите и настроенията на населението на с. Бели бряг, увуряват от дружеството. То вероятно ще ползва и предишния си опит преди повече от 20 години, когато разширението на въгледобива, погълна първите две села в района на рудниците – селата Малка и Голяма Детелина. Малко след това в старозагорското с. Богомилово бе изграден цял квартал, който и днес наричат „Детелините“