Вълчев: Няма да затваряме училища през октомври

  • 15 септември 2020, 09:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 3p1a1477

"Няма планирано затваряне на училищата от октомври, категорично”. Така министърът на образованието Красимир Вълчев коментира появилите се слухове за затваряне на школа след месец заради коронавируса пред Нова тв тази сутрин. При заразено дете ще се карантинира само неговия клас, но няма да се затваря цялото училище, допълни той.

„Целта ни е децата да прекарат максимално в училище. В предходни години сме имали по 1-2 седмици грипни ваканции, сега ще се превключва на дистанционно обучение", каза още Вълчев.

„Нямаме представа каква ще е ситуацията, но се надяваме да не се влоши. Тази учебна година всички ще живеем в една непредвидимост, мерките, които сме избрали, предвиждат да има превключване в електронна среда”, поясни министърът.

Той увери, че има достатъчно учители, които могат да заместват колегите си при необходимост.

Вълчев коментира и носенето на маски от децата. „Всички държави имат малко или много задължения за носене, ние сме избрали възможно най-либералния режим. Ако се откажем изцяло от маските, ще минем на варианта да затваряме цели училища”.

Вълчев припомни, че препоръката е децата да прекарват колкото се може повече време навън. „Говорим за няколко минути носене на маска, под 10% от цялото време в училище, и не е толкова утежняващо. Важното е, че в стаята няма да се изисква носене на маска”.

По думите му всички училища са се подготвили с маски. Ако някое дете отиде без маска, ще получи такава на място. На детето пък ще му бъде обяснено, че трябва да я носи.