Вълчо Чолаков: Хората искат резултати

  • 07 декември 2018, 13:54
  • Default profile Автор Александра Петрова
%d0%92%d1%8a%d0%bb%d1%87%d0%be %d0%a7%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2

Вълчо Чолаков е областен управител на област Бургас. Роден е на 26 април 1971 г. и е магистър по право. Два мандата бе общински съветник в Общински съвет- Бургас. Преминал е през квалификационни курсове по право на Европейския съюз (2006 г.). По негова инициатива от две години в бургаски регион тече мащабно почистване на всички речни корита и дерета. Пред Kmeta.bg Вълчо Чолаков разказа и за други каузи, с които се е ангажирал лично.

- Г-н Чолаков, зимата в бургаски регион идва като че ли малко по-късно отколкото в останалата част на страната, и все пак готова ли е област Бургас за зимата?

- В подготовката на област Бургас за зимата участват редица общински и държавни институции, фирми, доброволци. Областният управител има ангажимент да координира тяхната дейност, но може би малко хора знаят, че той няма законовите правомощия да контролира тази дейност. Образно казано, ако някои от ведомствата, ангажирани със зимната подготовка, не си свърши работата, областният управител не може да ги санкционира, защото те не са на негово пряко подчинение. Никога не съм ползвал това като оправдание, за да не поема отговорност. Напротив, мисля че в годините успяхме да създадем една добра комуникация и връзка между институциите, за да не ни среща зимата неподготвени. Защото гражданите не се интересуват кой е виновен за несвършената работа, те искат резултати и са в правото си. Прехвърлянето на отговорност не помага на никого.

- Какво показваха проверките – има ли достатъчно налични снегорини, както и материали за тях. Извършена ли е координация между отделните общини в региона?

- Още в началото на ноември съм се срещнал с всички представители на отговорните институции, както и на 13-те общини в областта. Увериха ме, че всички договори с фирми, както и необходимите инертни материали за почистване на общинските и държавни пътища, са осигурени. От телефон 112 са оборудвани с нова техника, връзката с всички служби е проверена, а служителите са преминали през специално обучение за реакции при възникнали кризи. От здравните служби са актуализирали списъците на хората на хемодиализа, както и тези  с хронично болни. Военните, които ни помагат много в бедствени ситуации, също заявиха пълна готовност да реагират. Същата заявиха и от Български червен кръст, които винаги са насреща на гражданите при нужда.

- Има ли готовност за разкриване на кризисни щабове ако се наложи?

- Новото, което влиза в сила от тази година, след мое настояване, е Областният кризисен щаб да разполага с достъп до системата за наблюдение движението на снегорините. До този момент достъп имаха само от Областно пътно управление. Ние ще сме първата област в страната, в която членовете на Щаба за борба с бедствията ще знаят във всеки един момент къде са позиционирани снегорините. Това ще ни помогне да взимаме по-бързи и адекватни решения в дадена кризисна ситуация. Другото, което предложих и за което срещнах подкрепа сред колегите, е освен Щаба, който заседава в Областна администрация, да има представители на институциите на място, в критичните точки – това със сигурност ще подобри работата ни. Винаги съм смятал, че на терен се работи най-лесно. Поискал съм от всяка община да представи списък с местата за настаняване при нужда.

- Какви пропуски ще се стремите да отстраните в работата си през тази зима?

- Като пропуск от минали зими отчетохме недостатъчната информация, която се подава към гражданите. Тази зима ще разчитаме повече  на вас медиите да информирате за действията, които се извършват в даден момент. Защото стотици служители от институциите са денонощно на терен,  но поради липсата на информация гражданите остават с усещането, че не се прави достатъчно. Остава и проблемът с нарушението на забраните за преминаване по участъци, обявени за непроходими. Това се случва основно в тъмната част на денонощието и е предпоставка за инциденти. Надявам се всички да сме си взели поука за последствията, до които води едно такова нарушаване на правилата и в името на сигурността на хората да се вслушваме в указанията на институциите. Това опира и до нашата чисто гражданска култура. Неспазването на правилата води до последствия за всички ни.

- Какво е състоянието на язовирите и на речните корита в областта през зимния сезон?

- На територията на област Бургас има 356 броя  язовира. Лично съм обходил по-голямата част от тях и съм запознат със състоянието им. Картината е сложна от гледна точка на проблеми, които не са решавани с години. Много работа и средства са необходими. Вместо да се оправдаваме с липсата на финансов ресурс Областна администрация Бургас въведе непопулярни мерки – започнахме да чистим с лека техника и лица, лишени от свобода. Към днешна дата резултатът е близо 30 000 кв. метра почистени речни корита и дерета. В следствие на тези ни действия вече има места, където състоянието на водоемите е много по-добро. Това го постигнахме последните две години. Общините действат в своите участъци. В община Камено успяхме, въпреки липсата на финансиране, да осигурим тежка техника. Дерето в с. Тръстиково е вече проводимо. Почистено е и в селата Ливада и Полски извор. Местните хора ми споделиха, че не помнят някога тези места да са били  почиствани. Знаете в тази община бяха едни от най-големите проблеми миналата година. Разпоредил съм и проверките на реките и на язовирите да бъдат непрекъснати, а не веднъж годишно както беше по-рано.

Междувременно Министерски съвет отпусна 61 808 лв. за осигуряване проводимостта на участъци от речното легло на р. Русокастренска в южния и северния край на с. Русокастро. Тече процедура по избор на изпълнител, след което ще стартираме и самото почистване. За да бъдат почистени цялостно водоемите в Бургаско се изисква тежка техника. Областна администрация Бургас кандидатства за закупуването на багер, с който сами да почистваме и в дълбочина. За съжаление към настоящия момент проектът  не е одобрен,  поради независещи от нас причини, но хората, които ме познават, знаят, че не се отказвам лесно. Един ден този проект ще бъде реализиран и чрез него ще осигурим дългосрочно решение на проблема с непочистените корита, дерета и язовири.

- Поехте ангажимент да организирате кръводарителски акции в помощ на болниците в областта. Кога се предвижда да стартират тези кампании?

- Идеята ми е не за еднократна акция. Това няма да реши проблема с липсата на кръводарители, а той е голям. Липсата на кръв е хронична, затова ми се иска да реализираме една дългосрочна кампания, продължаваща във времето, която да включва и акции по кръводаряване, но и да има информационен характер, мотивиращ.  Водя разговори с различни организации и ведомства за набиране на идеи. Обмислям и  среща с работодателите, за да помислим как съвместно можем да мотивираме хората да даряват кръв. Основното, което ще се старая да направя, е да обединя много и различни групи хора, за да вървим към конкретен и траен резултат. Мисля и за законодателни инициативи, които да решат проблема, но ще ги споделя, когато имаме конкретика.

- Какви са Вашите наблюдения относно икономическото развитие на област Бургас. Има ли инвестиционен интересен по места и кои общини са най-привлекателни за нашите и чуждите фирми?

- Всички общини са активни в желанието си да привличат инвестиции. Нямам конкретна статистика, но като областен и най-голям град Бургас е обект на различни запитвания, които са минавали през мен. При всяка възможност промотирам областта и различните възможности.  В момента с екипа ми работим върху реализиране на обобщена и много ясна информация, събрана на едно място, в коя община какво се предлага като парцели, облекчения. Идеята ми е всичко да е разписано по начин, по който да служи на инвеститорите, да отворят и да намерят нужните цифри, информация за процедурите, които трябва да преминат, към коя институция да се обърнат. Няма такъв справочен материал и когато имаме запитване започваме да се питаме, да звъним телефони. Искам в кратък срок този материал да бъде изработен и ще го направим достъпен.

- Област Бургас е външна граница на ЕС и през годините са реализирани много проекти със съседна Турция. В момента има ли трансгранични инициативи и по какво се работи конкретно?

- Почистването на канала при езерото „Вая“ е най-големият проект, по който Областна администрация Бургас е работила и моята лична победа. До момента са се изпълнявали основно проекти с така наречените меки мерки-обучения, семинари, обмяна на опит. Цялостно почистване на канала не е било извършвано от 1986 година. След многобройни сигнали от граждани за проблема се опитахме да почистим с лека техника и лица лишени от свобода, но резултатите бяха временни. В търсене на дългосрочно решение разработихме и спечелихме проект по Програмата за трансгранично сътрудничество България- Турция, благодарение на който успяхме да  почистим съоръжението в едната му част. Работихме в партньорство с Енез, където пък е езерото Гала. Освен почистването на канала, което беше абсолютно належащо, постигнахме и успехи в посока опазване на околната среда и биоразнообразието в двете езера. В момента очакваме резултатите от втория такъв проект, който ще ни даде възможност да довършим започнатото и да затворим окончателно тази страница.

- Областна администрация – Бургас поде интересна еко инициатива – на официално събитие, посветено на екологията, посрещаше своите гости с кафе в ядливи вкусни чашки, които замениха пластмасата. Имате ли идея това да се превърне в практика?

- Еко инициативите са важни, проблемът със замърсяванията е световен и всеки според възможностите си трябва да се включи в неговото решаване. Инициативата ни е съвместна с община Бургас, виждам, че и на други места в страната вече се прави. Тук в Бургас насочихме усилията си и към морето. Живеем на брега, което ни прави преки участници в замърсяването му. Замърсяваме дори неволно използвайки пластмаса по бреговете му. Консуматорският модел се превръща във вреден за околния свят, наложително е да се откажем от някой навици в името на това да съхраним природата.

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!