Въпросът е какво хората искат да кажат за себе си

  • 14 май 2019, 07:42
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b7%d1%83%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%b31

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг празнува днес рожден ден. Харесван и доста критикуван заради глобалната мрежа и шпионските й политики, той е вероятно един от най-известните програмисти и предприемачи по света.

Роден е на 14 май 1984 г., в Уайт Плейнс, щата Ню Йорк, САЩ. Списание "Форбс" обяви през ноември 2016 г., че Марк Зукърбърг заема 4-то място в списъка на най-богатите американци със състояние от 55,5 млрд. долара.

Световноизвестната днес фирма Facebook Inc. е основана като частна компания през 2004 г. от Зукърбърг и състудентите му Едуардо Саверин, Андрю Макколъм, Дъстин Московиц и Крис Хюз, докато са все още студенти в Харвардския университет.

Бъдещият програмист е от еврейско семейство, има корени от Германия, Австрия и Полша. Майка му е психиатър, а баща му – зъболекар. Марк има и три сестри. Той е възпитаван като юдаист. По-късно в продължение на години сам се определя като атеист, но през 2016 г. отново споделя, че е вярващ, но не уточнява в коя религия.

В училище Зукърбърг е бил силен ученик, бил е и капитан на отбора по фехтовка. В колежа е известен с рециталите си на известни поеми като „Илиада“.

Със създаването на Фейсбук той скача в дълбоките води на големия бизнес. Поради далтонизма си Зукърбърг предпочита синия цвят, затова и това е основният цвят на Фейсбук.

Предлагаме ви част от откровенията на Марк Зукърбърг:


Въпросът не е „Какво искаме да знаем за хората?”. Той е „Какво искат хората да кажат за себе си?


Най-големият риск е да не поемеш риск. В свят, който се променя много бързо, единствената стратегия, която гарантира провал, е да не поемаш рискове.


Знаете ли, спомням си много ясно как ядохме пица с приятелите ми и ден-два по-късно пуснах първата версия на Facebook. Тогава никога не бих си помислил, че ние ще бъдем тези, които ще направим всичко това. И мисля, че много от това, което се случи, се свежда до факта, че ни пукаше повече.


Буквално написах кода за Facebook в стаята ми в общежитието и го пуснах онлайн от същата стая. Наех сървър за 85 долара на месец. Финанси намирах, благодарение на реклами на сайта, което правим и до ден днешен.


Целта ми никога не е била просто да създам компания. Много хора бъркат това и мислят, че ме е грижа само за приходите, печалбите или някое от тези неща. Да не бъдеш просто компания означава за мен да изградиш нещо, което реално прави голяма промяна в света.


Хората могат да са много уми и да имат приложими способности. Но ако не вярват във възможностите си, те няма как да работят наистина здраво.


Движи се бързо и чупи неща. Ако не чупиш неща, не се движиш достатъчно бързо.


Към всички мои приятели, които имат по-малки братя или сестри, постъпващи в колеж или гимназия – моят единствен съвет е: научете се да програмирате.