Върнахме позабравена, но успешнаа програма за гимнастички

  • 09 декември 2019, 14:37
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium %d0%9c%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f %d0%9f%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0

1800 деца от страната вече преминаха изпити за покриване на различните нива по програмата на Българската федерация по художествена гимнастика „Спортно-технически нива в художествената гимнастика”. Системата е разработена от трикратната световна и трикратна европейска шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова, Мария Кънчева, треньор по художествена гимнастика, Мария Гатева, гл. ас. от НСА. Целта е подобряване техниката и уеднаквяване изпълнението на основни упражнения в художествената гимнастика при най-малките.

В програмата нивата са от 1-во до 10-то, като първото от следващата година е задължително, за да може гимнастичките да участват в състезания от държавния спортен календар. Изпити за покриване на нива се състояха и в Шумен, където пред погледа на Мария Петрова 21 деца от местния клуб „Ритмик“ показаха своите умения.

- Г-жо Петрова, новост ли са тези изпити и защо се въвеждат?

- Тези изпити всъщност не са нови. Аз съм щастлива, че ние като ръководство на Българската федерация по художествена гимнастика и най-вече Илияна Раева, която бе ротор и ни задвижи да върнем обратно този начин на подготовка и работа в България. Този начин го имаше преди години и беше успешен. Имахме една единна програма, по която се работеше. По нея работиха всички спортове. Тази единна програма създава една много солидна база на всички, които се занимават с художествена гимнастика. Когато получеха тази база момичетата успяваха да надграждат нагоре качества, могат да правят все по-сложни и сложни упражнения, да стават все по-добри и по-добри.

- Успяхте ли да привлечете клубовете към идеята си?

- Имаше период, в който тази програма се забрави. Трябваше ни много време да я създадем отново, да я проверим и да започнем да работим по нея, да убедим клубовете да ни следват, да ни повярват, че това е правилния път. И съм щастлива, че вече имаме изпитани 1800 деца по цяла България.

- По този начин Федерацията идва при клубовете. Това ли е по-добрият вариант?

- За първи път сме в Шумен и сме щастливи от това. Тази програма дава възможност за двустранен обмен, защото Българската федерация идва на място, чрез комисиите, които има. Така можем да видим в какви условия работят клубовете, с колко деца. Ние ги изпитваме и виждаме нивото, до което са достигнали. Те пък виждат нас, могат да споделят с нас.

- Ако едно дете се провали на изпита, има ли втори шанс?

- Да, разбира се. Не е сложно, защото всяко детенце, ако не успее днес да покрие нивото, може да се представи отново. След като поработи по елементите, по които сега не се е справило и да се представи още веднъж.

- В последно време ансамбълът е по-титулуван от индивидуалните гимнастички. Има ли причини за това?

- Спортът художествена гимнастика се развива изключително динамично. Конкуренцията е изключително силна. Не го казвам като оправдание, а като гордост, защото това повишава нивото на спорта ни. Така се случи, че в последните години ансамбълът ни носи златните медали. Инидивидуалното ни представяне, обаче, не остава назад. Ние вече имаме нашите звезди, които са Катрин, Невяна, Боряна... Те също носят медали. А това е много, много трудно в днешно време. Да си индивидуален състезател в художествената гимнастика изисква нещо повече, защото ти си сам на терена. Всяка твоя грешка и неточност се вижда много ясно. С гордост мога да заявя, че индивидуалните ни гимнастички по нищо не отстъпват на ансамбъла като развитие и ниво. Естествено очакваме от тях да ни зарадват и със златен медал и се работи в тази насока. В този ред на мисли искам да обърна внимание отново на тази програма. Нейната крайна цел е такава, че когато децата дойдат в националния отбор, треньорите да не ги учат тепърва как да държат лента, как се работи с въже, как да държат телата си, а вече да са стъпили на една солидна основа, за да може да имаме още по-големи успехи.