Вършец е раят на земята, но хората гладуват

  • 19 февруари 2018, 14:03
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium %d0%94%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%8a%d1%80 %d0%9d%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2  %d0%92%d1%8a%d1%80%d1%88%d0%b5%d1%86

Димитър Николов израства в семейство на военен летец във Варна. Дългогодишен търговски директор е на българския транспортен гигант СОМАТ, след което започва семеен бизнес в сферата на туризма. През 2013 г. изгражда хотел във Вършец, който днес е сред водещите туристически обекти в региона.

- Г-н Николов, как се прави туристически бизнес в най-бедния региона на Европа – Северозападна България?

- Районът е уникално красив. Тук съм от 4 години и съм убеден, че Вършец е Раят на Земята. Казвам го често на хората, а те се усмихват горчиво и казват: „Какъв рай, ние нямаме какво да ядем?!“. Тогава обяснявам, че имат привилегията да живеят на място с уникален климат, лековита вода и чист въздух. Неслучайно през комунизма тук имаше т. нар. „климатични училища“ за деца с различни здравословни проблеми. Много пъти е признавано, че тукашният климат е уникален за лечение на диабет. В съчетание с природата (само на градските улици има над 100 вековни дървета) и най-лековитата минерална вода в България, аз смятам, че Вършец е най-добрата СПА дестинация в нашата страна. И това не е само мое мнение. Навремето княз Фердинанд, известен със своята находчивост, идвал, за да навестява заможни софиянци, които поддържали вили тук. Той пътувал с каляска от Враца, след което преминавал моста над река Ботуня. Тогава той бил дървен и често го отнасяла реката. Затова лично Фердинанд разпорежда на негово място да се изгради желязно съоръжение със 100-годишна гаранция, което да гарантира достъп до любимия му курорт.

Славата на Вършец като уникален балнеолечебен курорт продължава през целия 20-и век чак до 1989 година. Данни сочат, че над 300 000 души годишно посещавали курорта. Хора от цялата страна знаели, че тукашната вода е най-полезна, защото е с телесна температура, извира от по-плитки подземни нива и не е радиоактивна.

- Да, но днес, почти 30 години след ’89-а, славата на Вършец не е това, което беше. Курортът определено не е сред най-популярните СПА дестинации в страната. Как се случи това и обратима ли е изолацията на „града на здравето“?

- Може би най-важната причина за изтласкването на Вършец в периферията на туристическата карта е липсата на държавническо отношение и визия за бъдещето на Северозападна България. От години местното население настоява за 2 транспортни коридора от столицата – проходът „Петрохан“, който ще позволи експресно пътуване до Вършец, Берковица и Монтана, и четирилентовият път между Мездра и Ботевград. Днес някои врачани мислят, че трябва да се работи само за магистралата до Ботевград, а „Петрохан“ не е толкова нужен. Аз не съм съгласен. Смятам, че при наличието на двата коридора регионът ще се отвори за света и ще привлече много туристи и инвеститори. Необяснимо е за мен държавническото нищоправене по този въпрос. Това е геноцид спрямо региона и трябва да се прекрати незабавно.

Другият момент е, че местните хора може би не са били достатъчно предприемчиви през годините, или просто не са знаели как да използват наличните ресурси за своя частна инициатива. Фактите са факти – природата и богатствата са даденост, които никой не може да отнеме. Навсякъде може да има 5-звездни хотели с платинени награди от изложения, но никъде няма такова райско съчетание.  

- Как успявате да убедите клиенти, не чували за тази красота, да дойдат именно във Вършец на почивка?

- Повечето ни клиенти са от София – около 80 %.  Останалата част са посетители от Северозапада, които познават региона и неговите богатства. За четирите години, в които съществува нашият хотел, сме разчитали предимно на доволни клиенти и реклама от уста на уста.

- Имате ли гости от чужбина?

- Рядко. И това не е проблем само на Вършец, а на всички СПА дестинации в България. Още от соц време само Черноморието е разработено за чуждестранни туристи. Никой на държавно ниво не прави нужното да рекламира страната ни като втората в Европа, след Исландия, по брой минерални лечебни извори, съчетани с приятен климат. За нас това е даденост – ако не в първото, във второто или третото село ще има извор. Но за чужденците това е ценно. Затова трябва да се промотира на държавно ниво. Няма как отделни хотелиери или общини да насочат вниманието на различни маси европейци към СПА курортите. Няма такива финансови ресурси и не би изглеждало сериозно в очите на чужденците. Иска се последователна визия и политика на убеждаване в качествата на природните ресурси и туристическите услуги в България.

Знаете ли, преди време един германец беше тук и каза, че ако Вършец беше в Германия, всеки местен жител щеше да е милионер. Това говори много. За себе си аз виждам Вършец като един диамант, потънал в калта. Искат се усилия да се наведеш и да го излъскаш, за да светне. Но диамантът си остава ценен и уникален във времето.

- Партнирате ли си ефективно с общинската администрация?

- Да, смятам, че устойчивата връзка е задължителна за развитието и на бизнеса, и на общината. Идвайки тук, гостите не стоят само в хотела. За тях е важно да има терени за разходка, паркиране, места за забавления и релакс, държат на културно обслужване и сигурност. Тези блага не идват като даденост – те се изграждат и поддържат. Общината няма много финансови възможности и затова е важно заедно да търсим решения и пътища за развитие.  

- Съществува ли проблем с набора на подготвени кадри?

- Има, да. Мина време, докато се стиковахме, мотивирахме и напаснахме. Смятам обаче, че за 4 години изградихме стройна система, която днес предлага всичко необходимо на клиента.

- По-капризни ли стават клиентите предвид широкия избор на СПА дестинации у нас?

- Категорично и така трябва да бъде. Това ни мотивира да се надскачаме и да търсим пресечни точки с потребностите на хората.

- Идват ли повече млади във Вършец, или още преобладават туристите на средна възраст?

- Вършец още не предлага нужния набор атракциони и развлечения, за да привлича по-младите хора. При нас идват предимно млади семейства с деца и хора със здравословни проблеми на средна възраст. Смятам обаче, че Общината има добра визия за развитие и вече изгражда съоръжения по международни проекти като новия въжен парк. Според мен тук трябва да се намесят и местните хора. Трябва повече бизнес инициатива, повече собствена визия за развитие в родния град. Вършец се развива, макар и бавно, Важното е и хората да се развиват с него.

- Има ли вече резервации за пролетния и летния сезон, които традиционно са най-силните за СПА туризма?

- Има, да. За дните около Великден и летните месеци се резервира буквално всекидневно. Още има някои свободни места, но бих насърчил потенциалните клиенти да запазят, докато е време. Ние ги очакваме.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!