Във В. Търново строят улици, детски градини, ремонтират училища и пътища

  • 31 януари 2019, 17:12
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium %d0%9f%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b24

Инвестиционна програма за над 28 милиона лева ще бъде реализирана във Велико Търново и общината през 2019 година. Проектираните от кмета Даниел Панов и екипа му дейности бяха гласувани с над 85% одобрение от Общинския съвет, а акцент са инфраструктурата и образованието. В Старата столица ще строят улици и детски градини, ще ремонтират училища и пътища.

Заседанието на Общинския съвет не мина без дежурните изказвания от страна на опозицията от БСП, чиито общински съветници се възпротивиха на планираните инвестиции: изграждане и основна реконструкция на повече от десет километра улици в кварталите, строителство на нова детска градина, основни ремонти на училища. На фона на данните от ГРАО, че населението на Велико Търново се е увеличило с 2000 души за две години, а за три години са се родили над 3200 бебета, от БСП изумиха обществеността с твърдението как градът се обезлюдявал.

Кметът Даниел Панов постави на място „червените“ и за пореден път ги призова да спрат да очернят името на Велико Търново. „Велико Търново се ползва с имидж – не го рушете! Работата на опозицията е да критикува, но градивно и аргументирано, а не с гръмки фрази, фалшиви новини, насаждане на негативизъм и внушения за трагично състояние във всяка сфера. И когато има предложения, те да бъдат сериозни и аргументирани. Защото е несериозно да се предлага отпускане на средства за карти на пенсионерите, но разчетите на БСП да сочат, че тези пари ще стигнат за под 300 човека при 20 000 пенсионери в общината. Или да се предлага изграждане на паркинг върху чужд имот, който не е общинска собственост“, категоричен бе Панов. Той благодари на общинските съветници от другите групи, както и на гражданите, направили разумни, мотивирани и обосновани предложения за обекти в инвестиционната програма.

Над 2 километра нови улици ще бъдат изградени в кварталите „Бузлуджа“, „Зона В“ и кв. „Картала“. Ремонтирани ще бъдат и междублокови пространства. Завършени ще бъдат ремонтите в Стария град на близо 40 улици и площадни пространства. С европейски средства е планирана основна реконструкция на булевард „България“ - вече се уточняват дейностите на операторите на подземните мрежи и инфраструктура. Проектирана ще бъде улицата покрай Скалния венец, в ход е изработването на нов генерален план за организация на движението и транспортна схема. Над 830 000 лева са заложени за ремонти на уличната мрежа, а 120 000 лева – за стълбища в различни части на Велико Търново, включително към автогара „Юг“. Сред акцентите са видеонаблюдение в парковете и поставяне на подземни контейнери в Стария град.

„По българо-румънски проект имаме одобрено финансиране за основен ремонт над няколко километра улици в кв. „Света гора“ и „Асенов“, улица „Опълченска“, входовете откъм Варна и Русе“, посочи Панов.

„За първи път от десетилетия ще бъде строена нова детска градина – в кв. „Зона В“ , за 120 деца. Всички предварителни процедури са финализирани. Вече са факт и средствата за завършване на втория корпус на детска градина „Здравец“. В ход е избор на изпълнител за изграждането на футболния терен до Спортното училище. Продължават ремонтните дейности в СУ „Владимир Комаров“, СУ „Г. С. Раковски“ и Спортно училище град Велико Търново. Предвидени са ремонти на покриви, помещения и санитарни възли на детски градини и училища както във Велико Търново, така и в населените места“, продължи кметът.

За ремонт на улична мрежа в населените места, извън програма „Местни инициативи”, ще бъдат осигурени над 420 000 лева. Предвидена е реставрация на каменния мост в Дебелец, на моста между Килифарево и Плаково, на други пътни съоръжения и пътни отсечки в общината – край с. Леденик, между Арбанаси и Шереметя, изграждане на отводнителен окоп в началото на   с. Беляковец.

Общо 10 европейски проекта на обща стойност от близо 30 милиона лева ще бъдат изпълнявани през настоящата година. В процес на разработка и одобрение са още десет европейски проекта за над 40 милиона лева. Сред тях са „Интегриран градски транспорт“, създаване на атрактивна зона за конгресен туризъм на територията на Старото военно училище. Проектирано е разширяване на Мултимедийния посетителски център и реконструкция на Музей „Възраждане и учредително събрание“.