Във варненска болница се борят за живота на родилка в кома

  • 22 януари 2020, 15:39
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0 %d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0  1

Родилка на 35 години е приета в тежко състояние в университетската болница „Света Марина“ във Варна. Жената е с тежки и непредвидими усложнения след раждане, довели до полиорганна недостатъчност. Предвид спешността на състоянието й тя е транспортирана в понеделник от Силистра с вертолет „Пантер“ от състава на Военноморските сили по молба на директора на силистренската болница д-р Даниела Костадинова до началника на отбраната, уточниха от ВМС. 

Вертолетът с капитан Атанас Георгиев е бил снабден с реанимационно медицинско оборудване, предназначено за използване при изпълнение на задачи за авиомедицинска евакуация, а животът на родилката е бил поддържан от съпровождащия я на борда д-р Стефан Тодоров от Военноморската болница във Варна.

Работната диагноза, с която жената е приета в Клиниката по анесетезиология и интензивно лечение на болницата „Св. Марина“, е HELLP синдром, мозъчен инфаркт, кома, множествена органна недостатъчност. Състоянието е след четвърта бременност и второ преждевременно раждане. 

Пациентката е постъпила в болницата в Силистра няколко дни след раждането, след като се почувствала зле, станала объркана и унесена, пожълтяла и започнали гърчове. В момента състоянието й остава тежко, тя е в дълбока кома, Глазгоускакома скала - 3 т, чернодробна и дихателна недостатъчност. Лечението продължава съгласно работните диагнози и динамичните изменения в състоянието, обяснява началникът на клиниката проф. д-р Вилиян Платиканов.