Във Василовци честват 120 г. читалище

  • 04 май 2019, 18:28
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium vasilovci 004

Днес цялото  село Василовци, община Брусарци,  се събра на празник – честване на 120-тия рожден ден на местното читалище „Събуждане”,  съобщи кметът Огнян Йорданов. На сградата на читалището бе открита паметна плоча, която напомня за неговото начало през 1899 година.

Изработването на плочата е финансирано от родения във Василовци професор-онколог д-р Иван Гаврилов. Той също бе сред съселяните си днес. Поздравления местните жители получиха и от кмета на общината Наташа Михайлова.

За годишнината в читалището  бяха открити три изложби – на художничката  Райна Цветанова, на гобленистката  Йорданка Велева и на приложнички от селото.

„Събуждане” днес поддържа вокална група, танцов състав, куклен театър, състав за художествено слово. В миналото е било известно със самодейния си театър. Било е няколко години републикански първенец по читалищен театър. Самодейната трупа е представила „Вражалец” на Ст. Л. Костов и на софийска сцена. От 10 години този легендарен театър не съществува. Според кмета – заради демографския срив, който се отразил и на желаещите да се изявят на театралната сцена.

За празника във Василовци гостуваха и самодейни състави от съседните села. Те представиха песните на своите селища, допълни кметът.