Във Видин откриха жилища за 280 социално слаби граждани

  • 15 юли 2015, 17:04
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54ee884e 920d 6478

Във Видин днес бяха открити нови жилища, предназначени за 280 социално слаби граждани. Сред тях  преобладават роми от града, бедни хора и многодетни семейства. Така приобщаваме ромите към обществото, създаваме им условия за качествен живот, заетост и образование, изтъкна кметът Герго Гергов след като преряза лентата за новите жилища.


В продължение на една година в квартал „Гео Милев” на Видин са изградени 4 двуетажни сгради с 30 жилища, тип мезонети. 50 апартамента са оформени в други 9 съществуващи едноетажни сгради в квартал „Строител”. В тях има по две спални, дневна и кухненски бокс. Всяко жилище е снабдено с климатик. На двете места ще живеят общо 280 души.


Социалните жилища остават собственост на общината. В тях новодомците ще могат да живеят 5 години срещу наем. За квадратен метър ще се плаща по 1 лв. Наемът е от 95 до 40 лв. за жилище в зависимост от големината му.


Проектът на общината за социалните жилища е разработен заедно с немска компания, специализирана в изграждане  и управление на социални жилища. Освен във Видин, такива жилища се изграждат в Бургас, Дупница и Девня. Общата стойност на проекта е 15 млн. лв., осигурени от ЕС чрез програмата „Регионално развитие”. Стойността на видинските жилища е 4 млн. лв.