Във Видинска област закриват 4 социални дома

  • 12 декември 2015, 09:43
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 ea55 36eb

Четири социални дома от стария тип във Видинска област ще бъдат закрити през следващите години, предвижда нова стратегия за развитие на социалните услуги. Това са домовете за деца без родителски грижи във Видин и Белоградчик и домовете за възрастни в селата Салаш и Куделин. Обитателите им ще бъдат преместени в други жилища, където условията са близки до домашните.


Във Видин ще бъдат изградени 3 центъра от семеен тип, в които да бъдат настанени 30-те деца от дома за медико-социални грижи във Видин. Част от тях ще бъдат дадени на приемни семейства, а други – за осиновяване.


Новата стратегия за развитие на социалните услуги цели повишаване на качеството на услугите, като до 2020 година вниманието ще се насочва както към децата, така и към възрастните. В 11-те общини на областта се предлагат 60 вида услуги, като най-много – 23 – във Видин. Добре развити са социалните грижи в Кула, Брегово, Ново село и Чупрене. Изостава само общината в Ружинци, където има само едно социално заведение за възрастни. 


Спечели фотоапарат и други награди от Kmeta.bg и „Техномаркет“


Още новини от Видин и региона вижте ТУК