Във Видинско първите заклали прасетата си заради чумата получиха парите си

  • 11 септември 2019, 13:33
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium ou praseta

Собственици на прасета от Видинско, които ги унищожиха доброволно заради плъзналата болест африканска чума по свинете, първи получиха парите за обезщетение за изразходваните средства за дезинфекиця на задните дворове. По 300 лв. са изплатени на 456 стопани. Това стана известно на последното заседание на областната епизоотична комисия, ръководено от управителя Албена Георгиева.  

Обезщетените са от 10 общини на областта. През следващата седмица започва изплащането на парите и в селищата на община Видин, в която са регистрирани   622 души. В момента ветеринари обхождат дворовете в селата на общината и в крайните квартали на града, където също се отглеждат прасета, за укрити животни. Има и такива случаи – хора са скрили прасетата си, за да оживеят до Коледа.

Нови случаи на африканска чума по свинете в област Видин не са открити. Отрацателни са пробите и от животните в двете индустриални ферми – в Дунавци и Новоселци. Заради тяхното запазване обаче бяха унищожени прасетата от задните дворове в десетки села, които попадат в техните 20-километрови зони.