Във Вълчедъм обявиха конкурс „Живата памет за Апостола”

  • 12 февруари 2018, 18:36
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium val4edram levski 6

В първо основно училище „Васил Левски” в град Вълчедръм обявиха конкурс за литературно произведение, посветено на Апостола, съобщи директорът Камерия Ридолска. Ученици от втори до 12-ти класове пишат есета, стихове и разкази за Васил Левски по повод 145 години от неговата гибел. Обявяването на резултатите и награждаването на победителите ще стане в началото на март, когато в града ще пристигне наследницата на рода на Левски Христина Богданова.

Васил Левски е свързан с Вълчедръм. В много семейства се предават спомени за неговото идване в селището през 1872 година. Известно е в чии домове е преспал две нощи, къде се е състояла тайната среща на революционния комитет, кой го е изпроводил след свършване на работата. Затова много граждани изразили желание в града да бъде издигнат паметник на Апостола. Той е открит през 2008 година. Намира се на булеварда, близо до центъра.

В училището, което от 70 годни носи неговото име, се пази най-малката статуя на Апостола на свободата Васил Левски. Висока е само 95 см. Не е известно откога тя се намира в училището, открито през 1937 година. Сегашните учители са я заварили, независимо кой кога е постъпил на работа в него. Нямат информация за скулптурата и пенсионирани отдавна живи учители, които са работили поне 30 години във „Васил Левски”. Издирваме автора и дарителя и за училището, обясни директорката.

Статуята е подвижна и може да бъде премествана. Изнасяме я по време на патронните ни тържества, които са на 19 февруари, каза г-жа Ридолска. Въпреки малките размери на изправения в цял ръст Левски с необичайна дреха през рамо, в подножието и поставят много цветя. В музейната сбирка на селото се намира и сабята на Вълчо Мошолов, с която той бил въоръжен, доато изпращал Васил Левски от Вълчедръм на път за село Громшин.