Във Вършец наблягат на червеното вино

  • 12 февруари 2019, 09:59
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Var6ec zarezan

Вършец се стяга за празнуване на Зарезан по стар стил. Преди обяд в центъра пристига Трифон Зарезан и около него се събират много хора. От този мемент  веселие завладява целият град.

По традиция в курорта  на този празник се набляга на червеното вино. Организира се конкурс за най-хубави домашни вина. Жури от специалисти  избира най-добрите червени и бели елексири, произведени през есента на миналата година. След това всички напитки се дегустират от дошлите на празника, който се провежда пред общината.

Винари носят предимно червени вина, обясняват от общината. Бялото не е на почит в курортния град. При 17 червени проби , имаме само 3 – 4 бели. След дегустацията започва голямо веселие – ще свири местният духов орестър и всички ще се заловят на хоро.

Общината е осигурила награди за най-хубавите вина. Производителите на класираните на първо място червено и бяло ивно ще получат по 100 лв. Вторите места ще се задоволят с по 70, а третите – с по 30 лв.

Сред вината има и едно по-специално. То е на кмета на града Иван Лазаров. Той е специалист по технология на виното и високоалкохолните напитки. Има славата на  голям винар, в която могат да се убедят и хората от масовата дегустация. 

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!