Възкресението на Христос е най-голямото събитие в човешката история

  • 18 април 2014, 19:12
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 535178a90ef94

Архимандрит Поликарп е председател на катедралния храм "Свети Димитър" във Видин. 


- Архимандрит Поликарп, какво означава Великден за християнския свят, за всеки вярващ?


- За всички християни и за всеки вярващ християнин Възкресението на Господ Иисус Христос е най-голямото събитие в човешката история, чрез което Господ спохожда венеца на Своето творение - човека, и му дава възможност за живот вечен, обновен живот в своето небесно царство чрез Иисус Христос. Без Христос няма живот, без Иисус няма надежда и любов.


- С какво животът на Иисус е полезен за днешните християни, какви са поуките от него, примерите за следване?


- Нашият Спасител ни е оставил много заповеди, най-голямата от тях е заповедта да се обичаме един други, да положим душите си за нашите приятели. Това е силата и мощта на християнина, да бъде като своя Спасител Христос. Другото, което трябва да знаем е, вярата в единия истински Бог и Творец. Христос ни учи на вяра, надежда и любов. Този, който е въплъщението на вярата, надеждата и любовта, ни дава пример как да го постигнем.


- Доближава ли се или не съвременният християнин до живота на Иисус?


- Христос е същият вчера, днес и во веки. Той не се мени. Днес има хора, които са вярващи, колебаещи се, неприемащи Го, но така е било винаги. Има хора, които Го следват, а други - гонят.


Искам да кажа, че има днес хора, които изпълняват Христовите повели и са готови да дадат живота си за Него, но има и такива които Го преследват. Важното е, че са повече тези, които са му верни и са негови последователи.


- Кои християни празнуват на 20 април?


- На 20 април празнуват всички християни по света. Тази година Пасха Христова съвпада във всички църкви. Докато друга година има разминаване, то тази, всички празнуваме заедно това велико историческо събитие.


- Имат ли другите религии такъв светец и такъв празник?


- Христос не е просто светец, Той е Богочовек, Той е въплътеното Слово Божие, Той е Синът Божий, Той е началото и краят. Не бихме казали, че има аналог в религиозните вярвания и традиции, въпреки, че има известни исторически факти, провокиращи за това, но това се дължи на единия корен както на човечеството, така и на вярата на човека, произтичащ от идеята на първия човек да пази спомен, че го очаква спасител, време, в което ще се присъедини към Бог, именно поради Божието обещание за това. Независимо в какво е вярвал човек, то той е помнил и пазил това обещание.


- Смятате ли, че българинът отдава по-голямо значение на битовата страна на празника - приготовления, трапеза, отколкото на духовната?


- Да, някои казват, че е така, но аз мисля, че не трябва да се спекулира. На празник винаги софрата е пълна, независимо дали е духовен или семеен празник, но Великден - Възкресение Христово, е ден, в който надделява вярата. Аз съм убеден, че въпреки всичко, нашият народ и хора са по-скоро насочени към вярата, към деня, отколкото към битовия комфорт на тържеството.


- Какъв съвет давате на своите миряни в храма "Свети Димитър" за Великден? Как да го посрещнат, как да го празнуват?


- Моят съвет винаги е да вярват, да изпълняват Христовите заповеди и според силите си да бъдат пример за това. През Страстната седмица например - да сме съпричастни на неговото страдание и в нашето духовно извисяване и мисъл се стараем той да бъде основа и център на нашия живот. Но не трябва да натоварваме хората с много. Необходимо е малко, за да се постигне голямото.