Възрожденско градче мечтае за влак

  • 25 октомври 2016, 19:00
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium gara elena

gara-elena

Възрожденското градче Елена, намиращо се на 40 километра от Велико Търново, мечтае за железница. За последно свирката на влаковете еленчани чуват преди 13 години. С решение на Министерския съвет от 2003 година линията Елена – Златарица – Горна Оряховица е закрита като нерентабилна. Местните обаче са сигурни, че тя може да се превърне в туристическа атракция и да оживи икономиката на целия регион с население от 20 000 души.

Обществеността е категорична, че атракционните пътувания сред красивата и живописна природа могат да бъдат част от цялостен продукт в сферата на културния и еко-туризъм, което ще доведе и до рентабилност. С наличната инфраструктура пък ще бъде възстановена възможността за пътнически транспорт.

От кметството признават, че шансовете за реализация на идеята не са големи, но всичко зависещо от местната власт както в Елена, така и в Златарица и Горна Оряховица, ще бъде направено. Като първа стъпка управата във възрожденското градче е готова да ремонтира сградата на железопътната гара, стига да я получи за управление и стопанисване.

До момента идеята е предлагана на няколко министри от предишните правителства, като част от тях дори обявяваха подкрепата си за нея. Реализация обаче така и няма. А за периода от тринадесет години гарата в Елена се превърна в съборетина, с пропаднал покрив, счупени прозорци и олющени стени. Състоянието на жп линията също не е добро, а основният й недостатък е, че не е електрифицирана.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!