Възстановка на кърджалийските времена от 1798 г. стягат в Арбанаси

  • 02 май 2018, 08:19
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 31500622 773437312859950 1417334813928456192 n

За 14-ти път Регионален исторически музей-Велико Търново се включва в инициативата Европейска Нощ на музеите и галериите на Френския културен институт. На 19 май форматът ще се проведе в музеите "Констанцалиева къща", "Хаджиилиева къша" и църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил" в с. Арбанаси.

Хаджиилиевата къща и околните пространства ще са естествен декор за историческата реконструкция "Арбанаси 1798. Кърджалийски времена“, която ще продължи от 15 до 20 ч.

Възстановката ще представи разиграни сцени от мирния живот на местото население през XVIII век, нападението на кърджалиите, отбраната на укрепена арбанашка къща, откупуването на хора и имуществото от грабителите и прогонването им от Арбанаси.

Посетителите ще могат да се потопят в атмосферата на възрожденското селище, участвайки пряко в масовите сцени, ако са облечени в дрехи, кореспондиращи с духа на епохата.

 В Арбанаси на 19 май до полунощ отворени за безплатни посещения ще са музей “Констанцалиева къща“ - най-забележителният и представителен паметник на местната жилищната архитектура, и уникалната със стенописите си от XVII-XVIII век църква - музей "Св. Архангели Михаил и Гавраил".

 Европейската „Нощ на музеите“ – Велико Търново 2018 се организира от Регионален исторически музей в партньорство с НД "Традиция"-клон Велико Търново, НД "Традиция" -клон Шумен, Сдружение "Родолюбие"-Пловдив, Читалище "Иларион Драгостинов", с. Арбанаси, кметство с. Арбанаси.

Европейската Нощ на музеите и галериите се организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. За няколко години инициативата се разпространява успешно в цяла Европа. По своя формат събитието е отворена програма към възможно най-широк кръг от хора, не само да се докоснат до ценностите, които музеите предлагат, но и до техните послания. Това е най-значимата общоевропейска музейна изява – в нея се включват над 4000 музеи и галерии от 40 европейски държави.