Възстановяват паметника на Бузлуджа за 2 млн.лв?

  • 17 август 2015, 14:24
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5713b4215e

Възстановяването на паметника на Бузлуджа и превръщането му в музей на социалистическото изкуство обсъдиха днес областният управител инж. Георги Ранов, зам. областният управител Мариана Кръстева и проф. Йорг Хаспел, президент на международната организация за опазване на паметниците на културата ИКОМОС за Германия с младата архитектка Дора Иванова. Темата на разговора им беше паметникът на връх Бузлуджа.

Инж. Ранов обясни на немския гост, че с решение на Министерски съвет отпреди 4 години и по искане на БСП паметникът е предложен за безвъзмездно ползване на социалистическата партия. До този момент обаче от БСП няма отговор на предложението. Последното ми питане е от декември миналата година, но от БСП продължават да мълчат, каза инж. Ранов. Областният управител уточни още, че паметникът е под негово управление, но е частна държавна собственост и решенията за неговото бъдеще могат да се вземат само на най-високо държавно ниво.

От своя страна проф. Хаспел изрази мнение, че сградата трябва да бъде възстановена и може да се превърне в музей на социалистическото изкуство. Той подкрепя идеята на своята ученичка Дора Иванова, която е разработила проект „Бузлуджа – паметта на времето” за възстановяването на най-големия паметник от тоталитарното ни минало. Според самата г-ца Иванова реализацията на нейния проект ще струва около 2 млн. лв.

Според проф. Хаспел паметникът на Бузлуджа е „спящ великан”, който не може просто да бъде съборен и трябва деликатно да се помисли какво трябва да се направи там. Бузлуджа не трябва да се оставя само на една партия и не бива да се използва за политически цели, каза немският професор.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.