Ямбол няма да закрива Камерен оркестър „Дианополис”

  • 30 юни 2020, 09:17
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 01

Камерен оркестър „Дианополис“ няма да се закрива. Това обявиха от ръководството на Община Ямбол във връзка с разпространени „неверни и манипулативни” твърдения. Местната власт има ясна визия за неговото развитие. От длъжност е освободен диригентът на оркестъра Константин Илиевски след направен финансов анализ на ситуацията и проведени разговори с част от останалите музиканти. Художествен ръководител ще бъде Красимира Султанова, концертмайстор и дъщеря на основателя на „Дианополис“ маестро Николай Султанов.

Ръководството на Община Ямбол изказва благодарност на г-н Илиевски за труда, който е положил и за това, че през годините е работил в оркестъра, който винаги е бил и ще бъде кауза за град Ямбол. За съжаление г-н Илиевски отказа предложението да продължи своята работа, но на граждански договор, прекъсвайки по такъв начин всякакви отношения с Община Ямбол.

Неприятно изненадани сме от личните нападки към ръководството на Община Ямбол, както и направеният от него опит за уронване на престижа на КО „Дианополис“.

От януари 2020 година г-н Илиевски работи и като щатен диригент в Словашкия радиосимфоничен оркестър в Братислава.

За нас е важно диригентът да бъде неизменно до своя оркестър, да го ръководи, да го напътства и да присъства на всички репетиции. Дистанционната работа не е вариант за нас, съобщиха от общината.

Ще бъде обявен конкурс за тази длъжност. Целта е новият диригент да има желание и възможност да отдели необходимото време, усилия и внимание, което заслужава културният институт. ​Ще се направи необходимото да се попълни съставът на оркестъра с професионалисти.

Снимка: Община Ямбол