Ямбол е град-община, административен център на област Ямбол. Разположен е на двата бряга на река Тунджа. Намира се на  еднакво разстояние от София, Истанбул и Букурещ.

Градът има над 1700-годишна история. Най-ранното известно засега име на града се предполага, че е Диосполис, споменато в началото на VI в.след Хр. Предполага се, че името му е дадено от император Диоклетиан. Средновековният Ямбол е едно от най-значимите и добре укрепени селища на юг от Балкана. Българите наричали града Дъбилин, име известно от старобългарски надпис от 1356 г. През 1605 г. името Ямбол се среща в хрониката на Джакомо Ди Пиетро Лукари от Венеция. Разположен на древен и съвременен кръстопът, градът концентрира богато наследство от минали епохи.

Археологически резерват “Тракийски и античен град  Кабиле” е един от 100-те национални туристически обекта, единственият запазен голям тракийски град в България. Той е култов и религиозен център, резиденция на тракийските царе. Една от атракциите в него е Римският военен лагер Кастелум.

В центъра на Ямбол се издига красива сграда със столетна история. Безистенът, построен преди 500 години, е емблема на града и паметник на културата с национално значение. Съществувал като покрит базар през вековете, ямболският Безистен е образец на класическата османска архитектура. От 2015 г. Безистенът е превърнат в модерен културно-информационен център, който представя по атрактивен начин богатото културно-историческо наследство на региона.

Една от основните обществени сгради, оформящи централното градско ядро на Ямбол, е построената в началото на ХV век Ески джамия. Централната част на сградата с купола и нетипичното за Балканите минаре с квадратно сечение я определят като една от най-старите съществуващи османски сгради в българските земи.

От XVII век датира съществуването на две от църквите в Ямбол - “Света Троица” и “Свети Георги” с уникалния си дърворезбован иконостас.

В Ямбол се намира единственият по рода си в страната специализиран общински военен музей. Под формата на 3D възстановка са представени сцени от бойни действия на 29-ти пехотен Ямболски полк през Втората световна война. Фондът на музея разполага и с реплика на Браилското знаме - първообразът на националния флаг на България.

Ямбол заема достойно място сред утвърдените в националното и международното пространство фестивални градове чрез разнообразни културни форуми, като Маскарадния фестивал “Кукерландия”, Националния коледарския празник, Фестивала на духовата музика, Куклено-театралните празници “Михаил Лъкатник”, Музикалните празници “Златната Диана и Театралните дни на името на Невена Коканова.

Официален празник: 5 юни

Контакти:

ул. Г. С. Раковски № 7

yambol@yambol.bg

Кмет Георги Славов

тел. 681-204, 66 22 66