"Язаки" затваря заводите си в Сливен, Ямбол и Димитровград

  • 24 март 2020, 15:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%8f%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%b8

Японският производител на авточасти "Язаки" временно спира производството в трите български завода в Сливен, Ямбол и Димитровград за 11 дни до 5 април. Това ще засегне около 2470 служители в производствената база на “Язаки” в Димитровград и около 2000 служители в производствата в Сливен и Ямбол.

"Тези мерки са взети в отговор на повишаващото се разпространение на коронавируса COVID-19, в изпълнение на местните и националните здравни разпоредби и мерки за безопасност, както и на спирането на производството на превозни средства и оригинално оборудване за автомобили от страна на много клиенти на компанията", съобщават от компанията. 

В глобален мащаб над 20 регионални производствени обекта на "Язаки“ или са прекратили всички операции, или са въвели частично спиране на дейността от този момент до 30 март. Очакваните дати за възстановяване на дейността, обаче, могат да бъдат променени, за да се отговори на разпоредбите на местните и националните власти и на рестартирането на дейността на производителите на оригинални части и автомобили. При преустановяването на операциите компанията работи в тясно сътрудничество с Европейския работнически съвет и със съответните органи и представители на служителите във всички държави, за да бъдат използвани по най-добрия начин всички налични възможности на трудовото законодателство, се допълва още в съобщението от компанията. 

Миналата седмица служителите в завода в Димитровград протестираха, че остават на работа въпреки разпространението на коронавируса.