Язовир Доспат - красиви скали край водата

  • 21 октомври 2019, 20:26
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%8f%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%80 %d0%b4%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%82

Красивият Доспат и едноименният язовир привличат гости с прелестни гледки, както и с тишината и спокойствието на планината Родопи.

Това е най-високо разположеният град у нас - на 1348 метра надморска височина.

Една от забележителностите е панорамната площадща на язовира. От нея се разкрива чудесен изглед към водоема. Там са поставени и няколко пейки. Туристи разказват, че от там са наблюдавали едни от най-красивите залези в живота си.

В язовира се предлага и разходка с лодка.

Наоколо може да посетите и още малко популярни, но интересни забележителности.

В района е Побит камък - неестествено стърчащ от земята камък. Той се издига самотно край едноименното село, в една тучна ливада. Предполага се, че е древен мегалит.

Друга забележителност около селото е скалният феномен Жабата - на брега на язовира. 

Водопадът Късак е чуден малък водопад край едноименното село Късак, което е на около 6 км източно от Доспат. До водопада се стига за около 15 минути пеша по пътека, която започва от самото начало на селото.

За любителите на разходките сред природата е Дяволската пътека в Родопите. Към нея има два подхода – единият е до село Борино, на 17 км източно от Доспат, а другият – в Буйновското ждрело до село Ягодина.

Градчето Доспат е разположено сред много красива природа. И то, и близките му села са сред местата, които зареждат с положителна енергия в Родопите.