Язовирите „Кърджали” и „Студен кладенец” с отворени преливници

  • 01 февруари 2015, 18:37
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54b3821a38729

Заради проливните валежи пътната връзка до две села в Кърджалийско е прекъсната. Мостът, който осъществява достъп до село Софийци с останалите населени места, е залят с вода. Подобна е ситуацията с района на село Нановица. Така около 600 души трудно могат да се предвижват. Непроходим в двете посоки е и пътят Кърджали към Хасково през ОЦК. Това стана ясно на свиканото спешно заседание наКризисния щаб към областния управител Илия Илиев, в което участва и народният представител Цвета Караянчева.


Илиев обясни, че ще се търсят алтернативни маршрути, за което вече имат потвърждение за съдействие на всички държавни структури.В готовност за реакция е и жандармерийска високопроходима техника.


Според Илия Илиев засега няма условия за обявяване на бедствено положение в област Кърджали.


Населените места с прекъснато електроподаване са над 20, а екипи на електрозахранване работят непрекъснато за отстраняване на повредите.


През изминалото денонощие количеството на валежите в региона надхвърли 200 л/кв.м. Най-високи нива са отчетени на територията на община Кирково – 210 л/кв.


Според областния управител ситуацията с увеличения воден поток по каскадата „Арда” е под контрол. Две от преливните клапи на язовир „Кърджали” и всичките 9 на язовир „Студен Кладенец” са отворени.


Началникът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Христо Тодоров съобщи, че в Кърджалийско преливат почти всички микроязовири. По данни на ОПУ заради свлачища и нарушена пътна настилка към 15 ч в неделя са затворени 3 пътни участъка - Кобиляне - Брезен - Боровица при Брезен, Крумовград - Студен кладенец - Хасково при Студен кладенец и Момчилград - Нановица - Гургулица.


Областният управител Илия Илиев и депутатът Цвета Караянчева са на проверка в района на село Нановица, където има пропадане на пътя за с. Постник, а обходно трасе няма. Работи се по възстановяване на пътя. С багер се извършват насипни работи, камиони доставят допълнителни количества каменна фракция.