Юбилеен оперен фест води ценители на класиката в Банско

  • 13 август 2019, 18:55
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium nabucco %d1%81 %d0%94%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b0 %d0%a0%d0%b0%d0%b9%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0  %d0%90%d0%b1%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d0%b8%d0%bb   %d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%be%d0%bd

Няма време за отдих от музикални събития в курорта Баско през лятото. Само 12 дни след финала на джаз феста предстои провеждането на юбилейния десети „Банско Опера Фест” в града под Тодорка. Той ще се проведе от 22 до 24 август, като ще впечатли зрителите три забележителни продукции. 

Форумът, организиран от община Банско, „Кемпински Хотел Гранд Арена” и „Монте Мюзик” събира стотици гости в курорта, а интересът към него непрекъснато нараства.

Откриването на юбилейното издание е поверено на Софийска филхармония и детската музикално-образователна програма „Фортисимо Фамилия”, които ще представят “Вивалди и Малкия Ото”. Приключенията на Малкия Ото ще го отведат във Венеция и ще го срещнат с живота и творчеството на един от най-ярките композитори на бароковата епоха в класиката - Антонио Вивалди. 

За да запознаят децата с музиката и живота на твореца, специално за концерта са поканени артистите Герасим Георгиев - Геро, който се превъплащава в Малкия Ото, и Юлиан Вергов - в ролята Антонио Вивалди. Софийската филхармония ще изсвири подбраните за концерта произведения на венецианския композитор, а със свои солови изпълнения ще се включи цигуларят Павел Златаров. Концертът “Вивалди и Малкия Ото” ще се състои на 22 август (четвъртък), с начален час 19:00.

 

“Набуко”, операта превърнала Верди в най-големия оперен композитор на всички времена, е постановката, която Държавна опера-Варна представя на 23 август (петък) от 20:30 часа. В знаковия библейски оперен епос на Верди бушуват силни страсти – любов и ревност в триъгълника Фенена-Измаел-Абигаил, стремеж на коварната дъщеря към трона, раздвоението в Набуко, който е тиранин, но и любящ баща. „Хорът на евреите“ в “Набуко” е една от големите емблеми във Вердиевото творчество, придобила свой собствен живот.

В ролята на вавилонския цар Навуходоносор ще е баритонът Пламен Димитров, солист с международна кариера, познат с проникновените си превъплъщения в централни баритонови партии като Набуко, Риголето, Барон Скарпия, Граф ди Луна и др. В ролята на Абигаил ще се превъплати успешното сопрано Димитринка Райчева, за която тази партия е една от коронните в репертоара й. Останалите главни персонажи изграждат с професионално майсторство Пламен Долапчиев - Измаел, Гео Чобанов - Закария, Силвия Ангелова - Фенена, Петър Петров - Върховния жрец, Христо Ганевски - Абдало и Мария Павлова - Анна. Мариан Бачев, Десислава Николова и Лилия Илиева ще са главните действащи лица в хитовия мюзикъл “Чикаго”, който ще бъде представен в закриващата фестивална вечер. 

В събота, на 24 август, от 20,00 часа гостите на Банско ще се насладят на мюзикъла, създаден по мотиви от пиесата “Чикаго” на Морис Далас Уаткинс, музиката е на Джон Кандър, а либретото на Фред Еб и Боб Фос. Режисьорът Борис Панкин стои зад продукцията на Държавна опера-Варна. Хореограф е Анастасия Неделчева, дирижира Страцимир Павлов.

Организаторите на „Банско Опера Фест” напомнят, че входът за фестивала е свободен, мястото е площад „Никола Вапцаров”, а последните дни на август са прекрасен избор за планинска почивка в полите на Пирин.